Aannemer failliet: wie moet je betalen?

25/07/2017

De aannemer die werken bij jou uitvoerde gaat failliet voor je hem betaalde. Mag je de betaling dan nog aan hem doen? Of dien je de rekening te betalen aan de curator?

Je ontvangt een factuur van je aannemer voor werken die hij bij je uitvoerde. Vooraleer je de factuur betaalde gaat de aannemer failliet. Wat moet je dan doen?

Betalen aan de curator

Het is van groot belang dat je, als je aannemer failliet gaat, zijn factuur of rekening niet meer aan hem betaalt. Je aannemer (ongeacht of dat een eenmanszaak dan wel een vennootschap is), is namelijk niet meer bevoegd de betaling ervan in ontvangst te nemen. Het is zeker uit den boze het geld cash te geven aan je aannemer ook al vraagt die daar om.

Je moet de werken integendeel afrekenen met de curator. Neem dan ook, als die je zelf niet contacteert, contact op met de curator en vraag hem je schriftelijk te bevestigen op welke rekening je de overschrijving mag doen.

Hoe weet je het?

Het kan zijn dat je hebt horen zeggen dat je aannemer failliet is of dat hij je dat zelf vertelde. Je kan -om het te weten- ook navraag doen op de rechtbank van koophandel van de plaats waar je aannemer gevestigd was.

En als je toch betaalt aan de aannemer?

Betaal je de rekening toch aan de aannemer dan betaal je verkeerd. Geeft de aannemer vervolgens het geld niet door aan de curator dan riskeer je met een probleem te zitten. De curator kan dan namelijk zeggen dat je niet correct betaalde en vragen dat je de factuur ook nog eens aan hem betaalt. Of hoe je in dat geval riskeert … de werken twee keer te moeten betalen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)