Wat kan je doen als de bamboe van je buren in jouw tuin groeit?

1/08/2017

Je buren hebben enkele jaren geleden bamboe geplant in hun tuin. De bamboe verschijnt nu ook in jouw tuin. Kan je de bamboe verwijderen of kan je vragen dat je buren daarvoor het nodige doen?

 

Bepaalde soorten bamboe groeien bijzonder snel en kunnen beginnen woekeren. Het verwijderen daarvan is niet altijd even eenvoudig. Als de bamboe afkomstig is van je buren en doorgroeit in jouw tuin rijst dan ook de vraag wat je kan doen.

Contacteer je buren

Groeit de bamboe van je buren in jouw tuin, dan kan je hen vragen het nodige te doen om deze te verwijderen. Je buur is nu eenmaal verantwoordelijk voor de beplantingen die hij aanbracht en moet er ook voor zorgen dat die niet zomaar in je tuin terecht komen. Wacht daar niet te lang mee en laat de bamboe ook je eigen tuin niet overwoekeren.

Reageer alleszins tijdig om schade te vermijden. Doe je dat niet dan zou je buur namelijk kunnen zeggen dat je schade ontstaan is doordat jij niets deed en dat je hem maar eerder had moeten verwittigen. Bovendien kan je buur dan eventueel zeggen dat je akkoord ging met de aanwezigheid van de bamboe.

Je kan ook zelf aan de slag

In de wet staat dat diegene op wiens erf wortels doorschieten, ze daar zelf mag weghakken. Het recht om de wortels weg te hakken verjaart trouwens niet.

Naar de vrederechter

Geraak je er onderling met je buur niet uit, dan zou je een verzoeningsprocedure kunnen starten bij de vrederechter. Helpt ook dat niet dan kan je nog altijd een echte procedure aanhangig maken. 

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}