Affiche hangen in de inkomhal van een appartementsgebouw: mag dat?

1/08/2017

Je woont in een appartement en wil één of andere affiche ophangen in de gemene delen van het gebouw. Is dat wel toegelaten? En mag je een affiche hangen aan de venster van je eigen appartement?

 

Je bent lid van een vereniging die een activiteit organiseert. Of je komt op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Je zou een affiche hieromtrent op de deur van de inkomhal van het appartementsgebouw waar je woont willen hangen. Kan dat wel?

Het mag niet zomaar

Je mag niet zomaar een affiche hangen of plaatsen in de gemene delen van het gebouw. Zo mag je geen verkiezingsbord zetten in de tuin van het gebouw. Je kan al evenmin een affiche hangen aan de gemeenschappelijke inkomdeur.  Wil je dat toch doen dan heb je daar het akkoord van de algemene vergadering van mede-eigenaars voor nodig, tenzij het reglement van mede-eigendom of van inwendige orde iets anders bepaalt.

Een affiche aan je eigen raam?

Wil je de affiche op je eigen raam hangen, dan gelden er andere regels. In principe kan je daar wel een affiche uithangen. Het gaat nu eenmaal om je eigen appartement dat jouw eigendom is. Toch kunnen er ook hier beperkingen zijn aan wat je mag doen. Je raam is nu eenmaal van buitenaf zichtbaar en maakt deel uit van het uitzicht van het gebouw. Vaak staat er in het reglement van mede-eigendom of van inwendige orde een regeling hieromtrent. En daarin kan het aanbrengen van affiches worden verboden.

Je houdt je niet aan de regels

Hang je in je appartement in strijd met de regels toch een affiche, dan kan de syndicus die niet zomaar komen verwijderen. Hij kan je aanschrijven en vragen de affiche weg te doen. Doe je dat niet, dan kan hij naar de vrederechter stappen om een verwijdering te vragen en er een dwangsom aan te koppelen. Affiches in de gemene delen die er niet zouden mogen hangen kunnen wel zonder meer verwijderd worden.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)