Kan je met de vereniging van mede-eigenaars een lening aangaan?

6/09/2017

Als er binnen een appartementsgebouw renovatiewerken moeten gebeuren, moet elke eigenaar daarin meebetalen in functie van zijn aandeel in de gemene delen. Maar wist je dat er ook kan worden gedacht aan het aangaan van VME-lening?

Als het dak van een appartementsgebouw moet worden vernieuwd of de liften of terrasconstructies aan renovatie toe zijn kan dat heel wat geld kosten. De kans bestaat dan dat bepaalde mede-eigenaars onvoldoende financiële middelen hebben om hun deel te betalen en dat er niet voldoende geld in het reservefonds zit.

Een bijzondere lening

In dat geval kan er eventueel aan worden gedacht om een zogenaamde VME-lening aan te gaan. Dat is een lening die door een vereniging van mede-eigenaars (VME) collectief wordt aangegaan om de werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw te kunnen betalen. Het is dus de VME die de lening afsluit. De lening wordt vaak aangegaan voor een periode van 3 tot 10 jaar.

Moet iedereen meedoen?

Niet elke mede-eigenaar moet meedoen met de lening. Eigenaars die hun deel van de verbouwingswerken dadelijk willen betalen kunnen dat perfect doen. De eigenaars die wel meedoen betalen (allicht maandelijks) hun individuele aandeel in de terugbetaling van het krediet.

Wat als één niet betaalt?

Iedere eigenaar die aan de VME-lening deelneemt betaalt enkel zijn deel af. Als één van de andere eigenaars niet betaalt hoef je je overigens nog niet noodzakelijk zorgen te maken. Aan de lening zal namelijk allicht een kredietverzekering gekoppeld zijn.

Wordt een appartement verkocht dan betaalt de nieuwe eigenaar de lening verder af.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}