Wat als je mede-eigenaars weigeren om de lift te laten moderniseren?

25/09/2017

Liften in oudere appartementsgebouwen moeten worden gemoderniseerd. Hoe kan je tewerk gaan als de andere eigenaars binnen het gebouw het daar niet mee eens zijn?

De modernisatie van een lift in een appartementsgebouw kan heel wat geld kosten. Sommige eigenaars van een appartement zien er dan ook tegen op om deze kost te doen. Hoe ga je tewerk om de werken toch te zien uitvoeren?

Op de agenda

Is de lift in je gebouw nog niet gemoderniseerd, zorg er dan voor dat die problematiek op de agenda van de algemene vergadering komt. Die moet namelijk beslissen om de werken te doen. Je kan aan de syndicus vragen de problematiek op de agenda te zetten. Binnen de algemene vergadering is een 3/4e meerderheid van de stemmen nodig om deze beslissing te nemen.

Geef uitleg

Twijfelen bepaalde eigenaars aan de werken, breng hen dan op de hoogte van de wetgeving die de modernisering voorschrijft. Allicht kan je ook rekenen op de syndicus. Hij zal op zijn beurt de andere eigenaars wellicht wijzen op de noodzaak om de werken te doen.

Weigering

Als er geen voldoende meerderheid is op de algemene vergadering, dan kan je deze beslissing aanvechten. Je kan dan naar de vrederechter stappen om deze je te laten machtigen de werken toch te laten uitvoeren en dit op kosten van de vereniging van mede-eigenaars. Voor een dergelijke procedure doe je best een beroep op de diensten van een advocaat.

De kosten zullen uiteindelijk worden verdeeld tussen de verschillende eigenaars volgens de spelregels die in het reglement van mede-eigendom staan.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)