“Btw-controle op nieuwbouw is een loterij”

29/12/2010 - partner: Trends

De btw-controles op nieuwbouwwoningen zijn niet overal in ons land even streng. Tijd om in te grijpen, vindt Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

 Particulieren die een nieuwe woning bouwen, moeten een aangifte indienen bij de btw-administratie. De belasting die de administratie heft, is niet gebaseerd op de werkelijke kostprijs van de woning maar op basis van de gangbare prijzen in de bouwsector.

De controles op die aangiftes verschillen sterk naargelang de  regio, blijkt uit cijfers die Van der Maelen opvroeg bij minister van  Financiën Didier Reynders (MR). In 2009 moest in Gent één op de  veertien gecontroleerde bouwers bijbetalen. In Brussel en Hasselt liep dat aantal op tot een kwart van de gecontroleerden.

Ook de bedragen die gecontroleerden moeten bijbetalen, verschillen sterk van streek tot streek. In Hasselt ging het gemiddeld om 1.700 euro, in Luik om 6.400 euro.

"We kunnen stellen dat waar de kans groot is dat je moet  bijbetalen, het bedrag nogal meevalt. Omgekeerd moet je veel bijbetalen waar de kans op een productieve controle klein is. Dit heeft meer weg van een loterij dan van een eenvormige uitvoering van de controles," zegt Van der Maelen. De minister dringt er nu op aan dat alle controleurs de richtlijnen op dezelfde manier toepassen.