De clichés rond passiefhuizen

14/03/2011

Caroline en Gilbert wonen al 3 jaar in een passiefhuis in de omgeving van Aubel, in het oosten van België, niet ver van Aken. De locatie leende zich uitstekend tot bioklimatische architectuur, een van de belangrijke kenmerken van passiefhuizen. De woning met houtskelet is momenteel een van de weinige huizen in België dat het ‘passief’-label kreeg.

Wat zijn de verschillen met andere woontypes?

Gilbert: ‘Langs de buitenkant lijkt een passiefhuis op een traditionele woning. De verschillen situeren zich binnenshuis. In de eerste plaats valt het ontbreken van elk centraal verwarmingssysteem op: geen radiatoren, geen ketel en geen thermostaat. We hebben ervoor gekozen om in ons passiefhuis op het ritme van de seizoenen te leven. En dus hebben we onze voorzorgen genomen!

Op extreem koude dagen verwarmt een pelletkachel de leefruimtes. En als er voor de thermische zonnepanelen onvoldoende zonnestralen zijn, zorgt die ook voor warm water. De panelen produceren 60 procent van het sanitair warm water (6 m² panelen en een boiler van 500 liter). Verder worden de calorieën vooral aangeleverd door de bewoners (100W/u) én door de elektrische apparatuur en de huishoudtoestellen.’

Rond passiefhuizen bestaan veel vooroordelen. Laat ons die samen eens overlopen. Vertel maar wat u erover denkt in functie van uw ervaringen.

Lees meer over dit artikel op de site Ikgabouwen.be