Tata tekent prefabhuis voor 500 euro

18/08/2011

De Indiase groep Tata, gekend in België door zijn autoafdeling, heeft vorige maand voor opschudding gezorgd door het huis van 500 euro voor te stellen; het ‘Nano House’ heeft een oppervlakte van 20 m² en wordt prefab geleverd en is in de eerste plaats bestemd voor India en zijn 25 miljoen daklozen.

Het goedkoopste huis ter wereld

Ook al had Tata in 2008 het prestigieuze automerk Jaguar gekocht, toch blijft de Indiase reus vooral bij ons gekend voor de ‘Tata Nano’, die hetzelfde jaar bekroond werd tot ‘goedkoopste auto ter wereld’. Een beeld dat niet zal veranderen met het nieuwe immobiliënproject van de groep Tata.

Vanaf 2012 zal het inderdaad mogelijk zijn om met 32.000 roepies (het equivalent van 500 euro) een huis van 20 vierkante meter te kopen. Het huis Tata zal met deuren, ramen en dak inclusief opgebouwd kunnen worden op een week tijd. De binnenmuren zullen gemaakt zijn van juteweefsel of kokosvezel, terwijl er een versie van 30 m² beschikbaar zal zijn voor 12.000 roepies extra. Tata voorziet eveneens de mogelijkheid om zonnepanelen toe te voegen en zelfs een veranda.

India en zijn uitdaging op het gebied van huisvestiging

Het ‘Nano House’ is bestemd voor de 24 miljoen Indiërs die dakloos zijn, vooral op het platteland waar de armoedegrens vastligt op 13 roepies per dag (ofwel 0,20 euro); Aan een lokaal salaris zou een benadeelde Indiër, indien hij de helft van zijn inkomsten zou gebruiken, er dus 13 jaar over doen om dit Nano huis af te betalen.

Bron: http://www.la-croix.com

Bron afbeelding: http://www.independent.co.uk