Een penthouse bouwen: zorg dat u de procedure volgt

2/12/2011

Penthouses zijn woningen op daken van appartementsgebouwen; dit soort appartementen zijn ruim, licht en hebben een ongelofelijk vrij uitzicht. Ze kunnen enkel gebouwd worden indien de dienst stedenbouw en de vereniging van mede-eigenaars hun toestemming geven.

Stedenbouw en mede-eigenaars: sine qua non voorwaarden voor een penthouse

Appartementsgebouwen hebben meestal een plat dak, waardoor dat dak omgebouwd kan worden tot een extra woning, ook wel penthouse genoemd. Voor u in uw knus nest kunt trekken, moet u verschillende stappen overlopen.

Eerst moet u de dienst stedenbouw van uw gemeente raadplegen. De inrichting van de oppervlakte moet bepaalde regels volgen, waar dan ook nog eens de omgeving bijkomt; als het gebouw bijvoorbeeld al het hoogste van de wijk is, is er weinig kans dat stedenbouw een goedkeuring zal geven.

Daarnaast moet u uw aanvraag ook voorleggen op de Algemene Vergadering van Mede-eigenaars; om een penthouse te bouwen, moet u de quotiteit van het terrein, de gemeenschappelijke delen en het dak kopen. Er wordt dan een verkoopsprijs vastgelegd.

Wonen op een dak: niet zonder ingenieur in stabiliteit

Nadat u inlichtingen gewonnen hebt bij stedenbouw en u groen licht gekregen hebt van de mede-eigenaars, moet u als kandidaat-bouwer contact opnemen met een architect om de plannen op te maken en een ingenieur om de stabiliteit van het dak te testen, en de brandweer aangezien het om een nieuwe woning gaat die nog geen nooduitgang heeft.

Eens dat al die elementen in orde zijn en u een positief antwoord kreeg op uw aanvraag bij stedenbouw, dan kunt u langsgaan bij de notaris voor de laatste stap voor de werken kunnen beginnen.

Bron: http://jevaisconstruire.levif.be

Foto: Flickr – Zoltán Jánosi