Compact bouwen = bouwen voor de toekomst.

19/10/2012

Compact bouwen

Bij het ontwerp van een woning moet u, vooraleer te denken aan het type isolatie, beslist het compacte karakter van het gebouw in de gaten te houden.

Op een moment dat de schaarste aan bouwgrond en de steeds hogere prijzen ervan in bepaalde steden een echt probleem worden, is de compactheid van gebouwen ook een belangrijke piste om te verkennen.

De compactheid

Die compactheid wordt berekend als de verhouding tussen het beschermde volume (binnen het geïsoleerde gedeelte) en de verliesoppervlakte van de woning (de muren, de ramen, de daken en de grond die grenzen aan de buitenomgeving, de buitenvloeren of niet-verwarmde aangrenzende ruimten).

De compactheid van het gebouw is dus rechtstreeks verbonden met zijn architectuur: zijn vorm, zijn ligging, zijn omvang.

Een villa met vier façades is daarom minder compact dan een rijwoning. Duurzame architectuur geeft de voorkeur aan aangrenzende woningen en een zekere densiteit in de woning om het energieverbruik en de woningspreiding te beperken.

Hoe kunt u in de praktijk compact bouwen?

Regel n°1:  geef de voorkeur aan een belendende bebouwing, al was het maar gedeeltelijk.

Regel n°2 :geef de voorkeur aan eenvoudige bouwvormen zonder uitgediepte of verschoven volumes.

Regel n°3 : hoe groter het gebouw is, hoe compacter het zal zijn.

Regel n°4 : als het gebouw uitgerust is met een zadeldak waarvan de zolder niet geïsoleerd is, denk er dan aan te isoleren tussen de zolder en de rest van de woning.

Foto: zoekertje immovlan.