Biobakstenen gemaakt op basis van bacteriecultuur

3/02/2014

immovlan-biobrique

Amerikaans biotechnologiebedrijf bioMason ontwikkelde een productiemethode voor bakstenen via bacterieculturen waarvan een natuurlijke overvloed bestaat.

De belangrijkste traditionele bouwmaterialen (beton, glas, staal en hout) zijn gebaseerd op natuurlijke bronnen waarvan de hoeveelheid beperkt is en vereisen energie voor hun productie. Maar, dankzij de nieuwe biotechnologische methode is het mogelijk om een biologisch en natuurlijk cement te produceren dat gebruikt kan worden zonder dat die een negatieve impact op het milieu heeft.

Cementproductie is zeer energie-intensief.

Volgens bioMason, was de wereldproductie cement in 2008 gestegen tot 2,8 miljard ton, en kwamen evenredige hoeveelheden CO2 vrij in de atmosfeer.

Vanaf het ontginningsproces, over het transport, tot het gebruik van brandstoffen om de ovens mee te verwarmen, is de productie van cement zeer energie-intensief. Zo zou 40% van de koolstofmonoxide-uitstoot afkomstig zijn van de bouwindustrie.

Een nieuw bioprocédé op kamertemperatuur.

Dankzij de bacteriën kan het natuurlijke cement zich op kamertemperatuur vormen, van zodra ze in een bepaalde omgeving geplaatst worden in combinatie met een voedende substantie, zijnde stikstof en een calciumbron. De micro-organismen produceren dit nieuwe biocement in minder dan vijf dagen. De stoffen, die door de bacteriën worden omgevormd, zijn niet duur, overvloedig op de wereld aanwezig en kunnen zelfs uit afval gehaald worden. Het water dat voor het procédé gebruikt wordt, is gerecycleerd via een gesloten circuit en wordt hergebruikt voor het productieproces. Recente tests met zeewater waren eveneens succesvol.

Zijn deze bakstenen binnenkort op de markt verkrijgbaar?

Het is in elk geval de bedoeling van bioMason, die op dit moment een marktmodel aan het ontwikkelen is. Dat marktmodel wordt levensvatbaar op het moment dat bioMason een licentie voor haar technologie verkrijgt via de bestaande metselwerkfabrikanten.

immovlan - biobrique à partir de microorganismes

Meer info op  bioMason.

Credit : bioMason