Hoe thermografie een slechte aannemer kan verraden

9/05/2017

Hoewel de term thermografie momenteel razend populair is in de bouwsector, is de kans toch nog groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het gaat om een technologie die komt overwaaien uit andere sectoren, maar wat is de meerwaarde als je gaat (ver)bouwen?

Ontdek de pijnpunten

Een thermografisch onderzoek brengt de koude en warme zones aan de buitenkant van je woning in kaart door middel van infraroodopnames. De koude zones kleuren blauw, terwijl de warme van geel tot rood oplichten. Een thermografisch expert kan aan de hand van deze meting de pijnpunten in je isolatie detecteren zodat jij ermee aan de slag kan of je bouwheer erover kan aanspreken.

De voordelen van thermografie

Dankzij de analyse krijg je een heel duidelijk beeld van het isolatieniveau van de woning. Je weet dus perfect hoeveel werk je nog te wachten staat en kan prioriteiten bepalen voor je aan het verbouwen gaat. Bij een nieuwbouw is het ook verstandig om je aannemer te vragen een thermografische studie uit te voeren. Zo merk je onmiddellijk of de aannemer je woning wel goed geïsoleerd heeft.
Een bijkomend voordeel van een thermografisch onderzoek is dat ook vochtproblemen opgespoord kunnen worden, wat veel onheil kan voorkomen. Je merkt het, zowel bij bouwen als verbouwen zijn er heel wat voordelen aan verbonden.

Hoe gaat het in zijn werk?

De thermografisch expert maakt met behulp van een infraroodcamera een beeld van je woning. Deze worden aangevuld met gewone foto’s.
Na de analyse mag je een rapport verwachten van de expert. Dit bevat:
  • De gegevens van de eigenaar
  • Een beschrijving van het gebouw
  • Een overzicht van de thermografische beelden en de gewone foto’s
  • De vastgestelde pijnpunten en mogelijke oplossingen
Dit document geeft je alvast een goede startbasis om de pijnpunten aan te pakken.

Het prijskaartje?

Dit varieert naargelang de expert en de omvang van je woning. Reken afhankelijk van de oppervlakte gemiddeld op een € 500. Niet weinig, maar je krijgt wel een document waar je effectief mee aan de slag kan. Door je woning beter te isoleren kan je dit bedrag overigens snel terugverdienen.

Kies voor de juiste expert

Het beroep van thermografisch expert is niet beschermd, let dus op met wie je in zee gaat. Een ITC-certificaat (Infrared Training Center) is meestal een garantie op kwaliteit. Vraag zeker wat referenties op voor je een expert onder de arm neemt.
Heel wat gemeenten voorzien ook subsidies, dus ga goed na of je hiervoor in aanmerking komt en laat deze niet liggen. Zoek je trouwens een nuttige bestemming voor je eco-cheques? Niet twijfelen!

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}