Is de verkoopprijs wel de verkoopprijs? Voor deze sluwe trucjes moet je oppassen

27/10/2017

Sommige promotoren voegen allerlei supplementen aan hun eindfactuur toe, waardoor de definitieve prijs die je voor je project betaalt eigenlijk een stuk hoger ligt dan de initiële vraagprijs. Een sluw trucje. Zeker niet alle promotoren passen het toe, maar als koper kan je er maar beter oog voor hebben…

Vastgoed kopen is een niet alledaagse taak voor het overgrote gedeelte van de bevolking. Het is voor velen slechts iets wat 1 maal in het leven voorkomt. Het belang van de allergrootste aankoop is dus niet min. Maar is de verkoopprijs wel de verkoopprijs?

Wanneer iemand gaat zoeken naar een woning is de allereerste parameter: de verkoopprijs! Iedereen zoekt een pand die binnen zijn budget mogelijk is rekening houdend met de algemene regels van registratie bij bestaand vastgoed en btw-principe bij nieuwbouw.

In principe is dit dus duidelijk en weet iedere koper de voorwaarden waaraan hij zal moeten voldoen. Toch zijn er verschillende achterpoortjes die door enkele vastgoedontwikkelaars gebruikt worden om de gepubliceerde vraagprijs lager te afficheren als de werkelijke vraagprijs. Het is een eenvoudig toevoeging van kosten die niet in de verkoopprijs zitten.

Algemeen

De fiscale wetgeving omtrent de aankoop van vastgoed is transparant en duidelijk. Bij aankoop van bestaand vastgoed zijn er steeds registratierechten van toepassing. Deze variëren van locatie:

1. Brussel: 12,5% van de aankoopprijs

2. Vlaanderen: 10% van de aankoopprijs

3. Wallonië: 12,5% van de aankoopprijs

Deze registratierechten kunnen verlaagd worden wanneer een woning valt onder klein beschrijf en wanneer dit de enige woning betreft. De voorwaarden hiervoor zijn duidelijk en hiermee kan niet worden afgeweken.

Bij nieuwbouw is deze ook duidelijk. Bij aankoop van een nieuwe woning valt de woning onder de BTW-regelgeving. Er wordt in sommige gevallen een opsplitsing gedaan van de grondwaarde en de constructiewaarde waarbij GW onder de registratie rechten valt en de constructie onder 21% btw. Indien de grondeigenaar dezelfde is als de constructie-eigenaar dan valt de volledige woning onder 21% btw.

Helaas moeten we vaststellen dat dit niet altijd klopt. Er is een achterpoortje binnen de wetgeving die ervoor zorgt dat de prijs niet de prijs is! De aankoopkost wordt verhoogd en dit door extra kosten toe te voegen die niet in de verkoopprijs zitten. Uiteraard worden deze steeds weergegeven tijdens het gesprek met de verkoper. Maar de initiële start van het gesprek is gebaseerd op een financieel trucje die de geafficheerde vraagprijs lager laten uitschijnen dan de werkelijke verkoopprijs.

Als je kijkt naar een vastgoed om aan te kopen. Bekijk altijd het volledige kostenplaatje en informeer je goed vooraleer je koopt. Het is niet altijd duidelijk wie deze achterpoortjes toepast maar tijdens de allereerste bespreking zullen de verkopers wel verplicht zijn om dit te melden.

Lees hier het volledige artikel

{{NEWSLETTER_BOX}}