6 tips om van gezamenlijk bouwen een succes te maken

16/11/2017

Steeds meer mensen kiezen ervoor om samen met anderen te bouwen. Uiteraard komt daar wel wat meer bij kijken, dan dat je op je eentje aan de slag gaat. Wij geven je hieronder alvast 6 tips mee om van jullie gezamenlijk bouwproject een succes te maken.

1. Maak heldere keuzes

Stel vanaf het begin heldere doelen, zo voorkom je gaandeweg veel irritatie en frustratie. Maak vanaf het begin duidelijk keuzes. Het zal misschien een aantal kandidaten afschrikken, maar het geeft je bouwproject wel richting. Het zorgt ervoor dat mensen bewust mee instappen en dat werkt net een tikkeltje makkelijker.

2. Bouw energiezuinig

Tegenwoordig klinkt het evident, maar bouw zo energiezuinig mogelijk. Informeer ook altijd even voor welke steunmaatregelen jullie in aanmerkingen komen. Vaak vallen er best wel wat subsidies te rapen.

3. Maak duidelijke afspraken

Duidelijke afspraken, maken goede vrienden. Enkel zo kun je snel anticiperen op problemen die zich tijdens het bouwproces kunnen voordoen. Idealisme is belangrijk en soms heeft het nut om bij je standpunt te blijven, maar bekijk het project wel altijd zoveel mogelijk zakelijk.

4. Haal er deskundigen bij

Hebben jullie geen ervaring met bouwen? Haal er deskundigen bij en laat je adviseren. Iemand die ervaring heeft met gezamenlijke bouwprojecten kan je waarschijnlijk langs de valkuilen loodsen. Zeker bij contacten met gemeenten – die vaak zelf niet weten hoe het moet – kan dit helpen.

5. Richt een vereniging op

Een goede organisatie is onmisbaar als je samen gaat bouwen. Een vereniging die de gezamenlijke belangen kan behartigen lijkt dan ook onmisbaar. Afspraken worden op deze manier vastgelegd en verantwoordelijkheden toegekend. Het onderstreept ook het belang van het project en voor buitenstaanders is het duidelijk wie er aangesproken dient te worden.

6. Geef iemand de regie

Alle beslissingen in groep nemen is niet efficiënt. Voor je het weet zit je vast en dat wil je natuurlijk niet. Een centrale regisseur kan de lead nemen en op basis van de gezamenlijke afspraken besluiten nemen. In de praktijk stranden heel wat projecten omdat de groep het niet eens kan worden. Soms moet er iemand knopen doorhakken om vaart in het project te houden.

{{NEWSLETTER_BOX}}