Vochtige binnenmuren: de oorzaken en de oplossingen

29/11/2017

Heb je last van vochtige binnenmuren, dan is snel ingrijpen een noodzaak. Niet alleen zorgen ze voor heel wat schade en verminderen ze de waarde van het huis, het is ook nog eens schadelijk voor de gezondheid. Wij geven je een aantal tips mee, hoe je deze kwaal kan uitroeien.

De oorzaken van vochtige binnenmuren

Grondvocht

Zijn je binnenmuren onderaan nat, dan heb je waarschijnlijk last van opstijgend grondvocht. Verouderde funderingen, die niet voorzien zijn van een waterkering die het grondwater direct absorbeert, kunnen hier de oorzaak van zijn. Het resultaat? Natte plekken, een muffe geur of schimmels.

De oplossing?

De muur injecteren met vochtwerend product is de meest gehanteerde oplossing. Hiervoor raadpleeg je het beste een vakman. Een alternatief is het onderkappen van de muur, waarbij Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd. In de opening wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is.

Vocht na isolatie van de spouwmuur

Bij het na-isoleren van de spouwmuur kan er ook een vochtprobleem optreden. Huishoudelijk vocht geraakt door de isolatie niet meer uit de woning en stapelt zich op in de muren. De bovenstaande oplossingen kunnen ook hier redding brengen.

Waterinsijpeling via de buitenmuren

Als je binnenmuren vochtig zijn op verschillende hoogtes, dan heb je misschien wel last van waterinsijpeling. Vaak zijn verouderde gevelstenen of voegen die weg aan het slijten zijn, hier de oorzaak van.

De oplossing?

Vaak zit er niets anders op dan de buitengevel te hervoegen. Slijp ze uit en hervul ze. Zijn ook de bakstenen aan de buitenkant nat, dan absorberen ze vocht. Het aanbrengen van een impregneermiddel biedt dan een oplossing. Deze coating stoot vocht af, wat ervoor zorgt dat je bakstenen niet meer nat zullen worden. Ook een nieuwe vochtwerende crepi aanbrengen is een alternatief.

Condensatievocht

Hier gaat het om vocht dat geproduceerd wordt door de leefomgeving. Denk daarbij aan dampen uit de badkamer of keuken. Als er onvoldoende ventilatie is, zal het vocht zich opstapelen op de binnenmuren. Let op: condensatievocht kan ontzettend schadelijk zijn voor je gezondheid.

De oplossing?

Een deugdelijk ventilatiesysteem biedt een oplossing. Je kan kiezen om op een natuurlijke of mechanische manier je woning ventileren, maar een goede werking is noodzakelijk.

door Kevin Stickens

{{NEWSLETTER_BOX}}