Acrylkit of silicone: welke kiezen?

14/10/2021

Zowel acrylkit als silicone worden gebruikt om spleten te dichten, zowel bij renovatie als in de bouw. Ze lijken op het eerste zicht op elkaar, maar toch zijn ze verschillend.

Hoewel in veel situaties de hulp van een vakman nodig is, of het nu voor ruwbouw is of voor gespecialiseerde beroepen zoals elektriciens, doen steeds meer mensen dingen liever zelf, vooral als het om afwerken of kleine reparaties gaat. Het is echter belangrijk het juiste gereedschap en de juiste producten te kiezen. Ken je het verschil tussen siliconen en acrylkit? Nee ? We vertellen je er alles over!

Veelzijdig en smeerbaar

Beiden worden gebruikt om lekken te dichten of om voegen af te werken, bijvoorbeeld aan de rand van een raam of langs een tegel in een badkamer. Beide producten zijn smeerbaar en makkelijk in het gebruik, meestal met een speciaal pistool waarmee de juiste hoeveelheid beter gedoseerd kan worden. Gebruik een spatel om het product gelijkmatig aan te brengen.

Zowel acrylkit als silicone zijn dikke en kleverige substanties, doorschijnend van kleur als ze nog niet droog zijn, en in staat om zich aan bijna elk oppervlak te hechten. Beiden kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden (tenzij anders aangegeven door de fabrikant) en, behalve dat ze er relatief gelijkaardig uitzien, bieden ze ook allebei een sterke en duurzame herstelling, bevestiging en afwerking.

Zo verschillend?

Ondanks deze gelijkenissen verschillen siliconen en acrylkit in sommige opzichten van elkaar. Voor sommige toepassingen is het beter silicone te gebruiken, terwijl voor andere acrylkit beter geschikt is.

Silicone kan beschouwd worden als "de koning van de dichting", want het heeft veel van de eigenschappen van plastic, waaronder de soepelheid en relatieve elasticiteit. Het is ook verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren. Het kan echter niet geverfd worden, want dat zou de elasticiteit en isolerende kwaliteiten aantasten. Silicone doet wonderen binnenshuis, vooral in badkamers, keukens en toiletten, waar het alle spleten tussen verschillende materialen opvult, en ook kleine lekken kan dichten. Het beste van silicone is dat het goedkoop is en er goed uitziet.

Acrylkit is een geboren "vulmiddel" omdat je er allerlei scheuren mee kan repareren en opvullen. Het wordt vaak behandeld om bestand te zijn tegen temperatuurschommelingen. Het kan dus zowel binnen als buiten gebruikt worden. Een groot voordeel is bovendien dat het geverfd kan worden. Dat betekent dat je je werk tot in de puntjes kan afwerken en de uitstraling van je project kan optimaliseren!