Zelf parket leggen? Dat doe je zo!

8/10/2021

Parket leggen, in principe kan iedereen het. Tenminste als je een beetje handig bent en rekening houdt met enkele richtlijnen. Wij geven je er een aantal mee, zodat jij in geen tijd geniet van perfect gelegd parket.

Informeer jezelf goed

Nog nooit parket gelegd? Informeer jezelf grondig, vraag advies en behandel indien nodig je parketplanken voor. Houd er ook rekening mee dat je misschien wel wat materiaal zult moeten aankopen. Denk bijvoorbeeld maar aan een laminaatknipper. Uiteraard kun je ook in de vriendenkring even informeren of je bepaalde zaken niet kunt lenen. Duurzamer en voordeliger!

De juiste aanpak voor je parket

Parket mag dan misschien een verzamelnaam zijn, er zijn grote verschillen tussen de verschillende soorten parket. Kliklaminaat bijvoorbeeld zou in principe door iedereen gelegd moeten kunnen worden, maar ga je aan de slag met massief parket, dan is het toch al een heel andere klus. Moest je er echt geen vertrouwen in hebben, reken dan toch maar op de hulp van een specialist. Het zou zonde zijn je dure parket te verknoeien, toch?

Vermijd haastwerk

Om op een kwalitatieve manier je parket te leggen, moet je je je tijd nemen. Trek dus voldoende tijd uit om je parket te leggen, zodat je niet moet stressen. Houd er ook rekening mee dat je je parket na de aankoop het best even laat acclimatiseren aan de ruimte. Reken toch op enkele dagen, hout is immers levend materiaal.

Gelegd? Reinigen

Parket is niet goedkoop en het zou dan ook zonde zijn je parket niet optimaal te verzorgen. Parket smeekt zeker niet om water, maar minimaal één keer per jaar is een grondige onderhoudsbeurt met een speciaal onderhoudsproduct is wel aangewezen.

Werk met kwalitatieve materialen, neem je tijd en laat je indien nodig omringen door mensen met ervaring. Op die manier moet ook jij op een correcte manier parket kunnen leggen.