Een groendak? Zo pak je het aan!

12/07/2021

Ecologie en duurzaamheid? Bewust omgaan met onze leefwereld wordt steeds belangrijker. Ook bij het bouwen en verbouwen. Een groendak wint dan ook aan populariteit. Het kan niet enkel mooi zijn, maar heeft ook nog een heel aantal andere voordelen. Wij geven je alvast een aantal voordelen mee en geven aan waar je op moet letten bij het realiseren van een groendak.

Wat is een groendak?

Op een groendak wordt vegetatie voorzien. Het gaat om grassen, kruiden, vetplanten of een andere soort begroeiing. Zo zijn ook duinplanten of heide perfect mogelijk.

Waar moet je rekening mee houden bij het aanleggen van een groendak?

1. Intensief of extensief?

Plaats je een groendak, dan heb je de keuze tussen een intensief of een extensief groendak. Een intensief groendak is een soort van tuin op je dak. Struiken, planten en bomen zijn mogelijk. Het spreekt voor zich dat dit type groendak aardig wat onderhoud vergt. Een extensief groendak vraagt veel minder onderhoud, aangezien je hier enkel met mossen, vetplanten en kruiden werkt.

2. Even controleren of er een vergunning nodig is

Afhankelijk van de stad of de gemeente waar je je groendak wil aanleggen heb je al dan niet een vergunning nodig. Beter even controleren dus. Meer en meer gemeenten en steden staan er gelukkig open voor.

3. Kan je dak het aan

Let op, want niet elk dak is geschikt om te toveren tot een groendak. Zeker als je voor een intensief groendak met bomen gaat, is het belangrijk dat je dakconstructie over voldoende draagkracht beschikt. Laat de draagkracht van je dak altijd checken door een externe specialist. En mispak je niet, het gewicht kan al snel aardig oplopen, ga er dus niet zomaar van uit dat het kan.

4. Geen mogelijkheid tot een groendak?

Niet getreurd, een groene gevel kan het perfecte alternatief vormen. Vaak is de even energie-efficiënt.

Wist je dat je vaak in aanmerking komt voor een subsidie als je voor een groendak kiest? Per gemeente kunnen de voorwaarden verschillen. informeer je de dus steeds.

Waarom heel wat mensen voor een groendak kiezen?

Er zijn heel wat redenen waarom het aanleggen van een groendak een goed idee is:

  • Het absorbeert regenwater. Goed voor een beter grondwaterpeil, minder piekbelasting en dus minder overstromingsgevaar.
  • Schonere lucht door het filteren van fijnstof en CO2.
  • Het verlaagt de omgevingstemperatuur en daardoor de warmte in de stad. Bovendien blijft het ook binnen in de woning koeler.
  • Een dempend effect op het omgevingsgeluid.
  • Het dak gaat dubbel zo lang mee
  • Het geeft meerwaarde aan je woning

Kortom, de voordelen zijn groot. Bezig met het bouwen of renoveren van een woning, dan valt een groendak zeker in overweging te nemen.