Modulair bouwen? Wat is dat?

6/07/2021

De term modulair bouwen horen vallen? Wel, dat kan je nog het best vergelijken met Lego-blokken. Je gaat aan het werk met geprefabriceerde modules uit hout of staal en begint deze in elkaar te passen. Zo bouw je een stuk sneller dan bij traditioneel bouwen. Wij geven alvast meer duiding bij wat modulair bouwen exact betekent.

Waarvoor kan je modulair bouwen inzetten?

Vaak gaat het om een bijgebouw, een tijdelijke woningoplossing of een extra woninguitbreiding. In principe kan je ook een ganse woning modulair opbouwen, van klein tot groot, maar in de praktijk komt dit nog minder voor.

Waarom kiezen mensen voor modulair bouwen?

Modulair bouwen zorgt voor flexibiliteit. Modules kunnen na het bouwen nog steeds verplaatst worden, waardoor je er mee kunt spelen in functie van de noden. Ook uitbreiden is steeds mogelijk. Bovendien gaat modulair bouwen sneller vooruit dan traditioneel bouwen. De weersomstandigheden hebben bijvoorbeeld geen invloed want er wordt met prefab gewerkt.

Concreet kun je dus ook een stuk sneller verhuizen waardoor je bijvoorbeeld heel wat huur uitspaart. De modules worden in een atelier, ter plaatse gebracht en op enkele dagen tijd in elkaar gemonteerd. De afwerking neemt hooguit enkele weken in beslag.

Kwalitatief wonen zonder zorgen

De kwaliteit van een modulair gebouw? Uitstekend! Geprefabriceerde woningen moeten in niets onderdoen voor een traditioneel bouwwerk. Modulaire woningen gaan tientallen jaren mee en kunnen elke vergelijking weerstaan. Bovendien zijn zowat alle stijlen mogelijk en kan de buitenkant net zo afgewerkt worden als een traditionele woning.

Een duurzame manier van bouwen

Kies je voor houtskeletbouw én modulair bouwen, dan bouw je uiterst duurzaam. Zeker als je met een duurzame partner in zee gaat, kan je daar zeker van zijn. Bovendien vallen deze woningen uitstekend te isoleren wat ook weer goed is voor je ecologische voetafdruk én je energiefactuur. Je woning is vaak beter geïsoleerd dan een traditionele woning.

Modulair bouwen is vaak een stuk goedkoper dan traditioneel bouwen, meteen nog een reden om de mogelijkheid te overwegen.