Een vals plafond? Dat plaats je makkelijk zelf!

30/06/2021

Een nieuwe woning gekocht, maar wil je een nieuw vals plafond? Dan zijn er best wel wat systemen om je plafond te verlagen en een vals plafond te steken. Voor heel wat systemen heb je een vakman nodig, maar met plafondplaten plaats je zelf eenvoudig en vals plafond. Hoe je dat doet? We geven je even wat tips!

Een vals plafond voor iedereen

Een vals plafond en plafondplaten is voor iedereen haalbaar. Meer nog zelfs als je hoge eisen stelt aan de thermische en/of akoestische isolatie, de vochtigheidsgraad of het binnenklimaat, zijn er plafondplaten voor jou. De standaard plafondplaten die je in de doe-het-zelf zaak kunt vinden, voldoen meestal uitstekend voor je vals plafond. De meeste hebben afgeschuinde kanten, maar wil je een net iets beter resultaat dan zijn er ook plafondplaten met afgeschuinde boorden.

Bovenliggende ruimte bepaalt welke plafondplaten je nodig hebt

Er zijn heel wat plafondsystemen voor je vals plafond, maar welke je nodig hebt wordt bepaald door de bovenliggende ruimte en de constructie ervan. Ga je voor een vrijdragend plafond, dan kan dat los van het bestaande plafond op elke hoogte geplaatst worden. Er zijn ook systemen die je tegen houten balken of een betonnen structuur dient te plaatsen. Ben je niet zeker, dan kan een gespecialiseerde verkoopadviseur je zeker helpen.

Kies je vals plafond zorgvuldig

Bij de keuze van de platen voor je vals plafond zijn een aantal zaken essentieel. Plaats je een vals plafond in een vochtige ruimte, dan zijn er specifieke vochtwerend plafondplaten voor je vals plafond. Deze kun je herkennen aan de groene kleur. Er zijn zelfs plafondplaten die schadelijke stoffen elimineren en zorgen voor een verbeterd binnenklimaat. Je goed informeren bij het kiezen van je vals plafond en de plafondplaten is dan ook belangrijk.

Werk je vals plafond af

Vergeet na het plaatsen van je plafondplaten de afwerking van je vals plafond niet. De naden tussen de platen kan je voegen, waardoor het geheel strakker oogt. Daarna kun je je vals plafond zonder probleem verven.

Iedereen kan het

Ben je een beetje handig, dan kan ook jij een vals plafond plaatsen. Toch wat onzeker? Er zijn genoeg specialisten die de klus voor je klaren. Een vals plafond kan voor een hele nieuwe uitstraling zorgen en is vaak meer dan de moeite waard.