3 aandachtspunten als je bij het verbouwen een container op de weg wil plaatsen

21/06/2021

Als je wil verbouwen heb je bij de slopingswerken vaak een container nodig om het bouwafval in te doen. Mag je zo’n container dan zomaar op de openbare weg plaatsen? Met wat moet je rekening houden?

Toelating vragen

Als je een container op de openbare weg wil laten plaatsen, heb je daarvoor een toelating nodig van de gemeente. Het kan zijn dat je daarvoor ook moet betalen. De tarieven die daarvoor worden gevraagd hangen af van gemeente tot gemeente. Je moet de toelating ook tijdig aanvragen. Soms zal men je ook vragen om een schets te voegen van welke inname van de openbare weg je precies wil doen.

Signalisatie

Zorg er ook voor dat je een gepaste signalisatie op de container aanbrengt. Die zal daar nu eenmaal wellicht ook ‘s nachts staan. Je moet er dan ook voor zorgen dat andere weggebruikers de container voldoende goed kunnen zien en dit om ongevallen te vermijden. Doe je dat niet dan bestaat het risico dat je aansprakelijk gesteld wordt voor een eventueel ongeval, los van het feit dat je ook een boete riskeert.

Maak afspraken met je aannemer

Doe je voor de werken een beroep op een aannemer, maak dan met hem goede afspraken over wie de toelating voor het plaatsen van de container zal aanvragen. Spreek ook af wie er juist zal zorgen voor de signalisatie van de container. Kijk in de algemene voorwaarden van de aannemer of er afspraken op dat vlak worden aangegeven. Ben je het daar niet mee eens, vraag dan aan de aannemer om de clausule in dat verband aan te passen. Maakte je in de aannemingsovereenkomst geen afspraken, dan kan de aannemer allicht zeggen dat het in orde brengen van één en ander jouw verantwoordelijkheid is.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)