Zo vermijd je discussies met je buren als je gaat (ver)bouwen

22/03/2021

Bij het bouwen of verbouwen van je huis kan er wel eens schade veroorzaakt worden aan de woning of de tuin van de buren. Welke risico’s loop je daar en u hoe kan je je daartegen beveiligen?

Stel : tijdens het (ver)bouwen van je huis beweert je buur dat er door de werken scheuren ontstonden in zijn woning of dat er door een muur werd geboord. Wat zijn dan de spelregels?

Burenhinder

Als er door de werken aan jouw woning schade wordt veroorzaakt bij je buren, dan kunnen die jou daar voor aansprakelijk stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld zeggen dat er sprake was van bovenmatige burenhinder. Doe je voor de werken een beroep op een aannemer en ging die in de fout waardoor er schade ontstond bij de buren, dan kan jij op je beurt wel vragen dat de aannemer je vrijwaart voor alles wat je aan de buren moet vergoeden.

Plaatsbeschrijving

Voor je met de werken begint vraag je best aan de buren om een tegensprekelijke plaatsbeschrijving op te maken. Op die manier vermijd je dat de buur later een vergoeding komt vragen voor zogenaamde schade die er eigenlijk al was voor je met de werken begon (denk bv. maar aan het geval dat er her en der al scheuren waren in de woning van de buren).

ABR verzekering

Sluit voor je met de werken begint ook een zogenaamde ABR-verzekering af. Als je door de werken dan schade veroorzaakt bij de buren, dan komt deze verzekering vaak tussen om die schade te vergoeden. Weet wel dat de ene polis meer vergoedt dan de andere. Het is dus belangrijk een aantal polissen te vergelijken en niet noodzakelijk voor de goedkoopste te kiezen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)