Dit riskeer je als je aannemer schade toebrengt bij de buren

29/01/2021

Als je voor bouw- of verbouwingswerken een beroep doet op een aannemer kan het wel eens gebeuren dat er in de loop van de werken schade ontstaat bij de buren. Maar wist je dat ook jij daar verantwoordelijk voor kan worden gesteld?

Stel het je maar voor : door de werken die een aannemer bij je uitvoert verzakt een deel van het huis van de buren. Of door de trillingen die er ontstaan tijdens de werken ontstaan er scheuren in de muren van hun huis.

Ook jouw verantwoordelijkheid

Als de aannemer de werken onzorgvuldig uitvoerde kan je buur de aannemer voor de schade aansprakelijk stellen. Daarnaast kan hij echter ook jou verantwoordelijk stellen. Je buur kan namelijk tegenover jou argumenteren dat de schade ontstond door overmatige burenhinder en dat jij daarvoor moet opdraaien. Men kan nu eenmaal zeggen dat jij de opdracht gaf voor de werken zodat die jou toerekenbaar zijn.

Terugvragen van de aannemer

Als je opdraait voor de schade die je aannemer veroorzaakte bij de buren, kan jij op jouw beurt de aannemer daarvoor aansprakelijk stellen als die een fout beging en de schadevergoeding die je moet betalen daarvan terugvragen. Hou er wel rekening mee dat als je aannemer intussen failliet of insolvabel is, je riskeert om achter het net te vissen.

Verzekering nemen

Je kan dan ook maar beter verrassingen op dit vlak vermijden. Neem daarom bij het bouwen of verbouwen een zogenaamde ABR-verzekering. Zorg er wel voor dat deze verzekering ook tussenkomt bij schade bij de buren.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)