5 veelgemaakte fouten bij het leggen van tegels

20/01/2021

Fan van tegels? Wij ook, als ze goed gelegd zijn tenminste. Wil je geen fouten maken bij het leggen van je tegels en er optimaal van genieten, dan loont het de moeite rekening te houden met deze tips.

Fout 1 l De verkeerde tegels kiezen

Tegels in overvloed, maar hoe kies je de juiste? Zeker bij vloeren is de draagkracht van een tegel belangrijk. Waar de tegel komt te liggen en hoe zwaar deze belast wordt is dus belangrijk. Informeer je goed naar de slijtvastheid van de tegel die je kiest, zeker als het om tegels gaat die vaak belopen worden.

Fout 2 l Dekvloer niet lang genoeg laten drogen

Tegels leggen op een natte dekvloer? Daar ga je spijt van krijgen … Laat de dekvloer van een nieuwe of gerenoveerde woning minstens 4 weken drogen. En weet: hoe dikker je dekvloer, hoe langer je deze moet laten drogen.

Fout 3 l Tegels leggen op een ongelijke vloer

Zitten er hoogteverschillen in je dekvloer? Zorg dat je vloer gelijk is voor je tegels legt. Controleer ook zeker de hoeken. Hanteer de waterpas en check grondig. Zit je met een klein hoogteverschil? Met egalisatiemortel maak je je vloer weer gelijk.

Fout 4 l Ontvet je tegels

Ga je je nieuwe tegels op je bestaande tegels leggen? Vaak is dit perfect mogelijk, maar vergeet de oude exemplaren dan niet te ontvetten. Met een bijkomende primer zorg je bovendien voor een betere hechting. Laat er een dag tussen om vervolgens aan het leggen van je tegels te beginnen. Zo bekom je het beste resultaat.

Fout 5 l Te snel voegen

Zo, die tegels liggen, nu enkel nog voegen. Stop! Wacht na het leggen van de tegels zo’n 48 uur voor je gaat voegen. Zo kan de lijm drogen. Loop ook nog niet over je tegels gedurende deze periode.