Wanneer kan je aannemer ‘weerverlet’ inroepen?

19/11/2020

Als een aannemer vertraging heeft op je werf, gebeurt het wel eens dat die ‘weerverlet’ inroept om dit te vergoelijken. Wat houdt dat precies in? Kan je in de aannemingsovereenkomst afspraken op dat vlak maken?

Waarover gaat het?

Als je met een aannemer een termijn afsprak waarbinnen hij klaar moet zijn met de werken op je werf (bv. binnen de 100 werkdagen) komt die wel eens te beweren dat dagen waarop het weer te slecht was om te werken … niet als zo’n werkdagen kunnen worden aanzien. Hij kan dan argumenteren dat die dagen de overeengekomen uitvoeringstermijn voor de werken verlengen en dat je geen schadevergoeding kan vragen voor de vertraging daardoor.

Afspraken maken

Je kan in de aannemingsovereenkomst afspreken of weerverlet de uitvoeringstermijn kan verlengen. Je kan al eveneens overeenkomen wat er precies moet worden verstaan onder dagen ‘weerverlet’.

Op die manier vermijd je latere discussies. Zorg er daarbij alleszins voor dat het weerverlet niet te ruim wordt omschreven en ga ook niet zomaar akkoord met de eventuele omschrijving die je aannemer opneemt in het contract.

Geen afspraak en dan?

Wordt er in je aannemingscontract (of in de algemene voorwaarden van je aannemer) niets gezegd over wat weerverlet precies inhoudt, dan heeft de rechtbank het laatste woord over wanneer er sprake is van weerverlet en wanneer niet. In de praktijk wordt er dan wel eens aangeknoopt bij de dagen die door het KMI als weerverlet worden weerhouden. Die tabellen kunnen tegen betaling bij het KMI worden besteld.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)