Werken zonder vergunning: wat riskeert u? Welke boetes?

20/07/2020

Een ruim tuinhuis, ramen in een pittige kleur, een extra garage, een groot zwembad… U heeft zin om deze werken uit te voeren, maar de procedure om bij de gemeente goedkeuring te vragen, lijkt u te lang? Lees toch maar eens het volgende…

We hebben goed nieuws: het hangt af van de afmetingen, maar in veel gevallen is er geen bouwvergunning nodig voor een klein tuinhuis, of zelfs voor een klein zwembad… Maar het is makkelijk om de regels te overtreden, en in dat geval riskeert u een boete en regularisatiewerken!

Het gebruik van materialen die niet conform zijn aan de regels van de gemeente, een dak dat niet voldoet aan de bouwvoorschriften of nog overdreven afmetingen voor een woninguitbreiding, kunnen leiden tot een sanctie. Wanneer een ambtenaar uw overtreding vaststelt, kan hij een proces-verbaal opstellen en een regularisatie eisen.

De boete is gepeperd: reken in het algemeen op minimum €25 per m³ (of per m², bijvoorbeeld in het geval van een dak). De boete bedraagt in elk geval minimum 250 euro, waarna u een regularisatieaanvraag moet indienen. Indien de werken niet geregulariseerd kunnen worden, beslist de rechtbank of u een boete krijgt, de bouwovertreding afgebroken moet worden, of het goed in de oorspronkelijke staat hersteld dient te worden. Kortom, u bent gewaarschuwd!

In elk geval is de kans groot dat de notaris bij de verkoop van uw woning de overtreding ontdekt, en u op dat moment een regularisatie moet voorzien… Beter doen dus…