5 gouden tips bij het leggen van vloertegels

2/07/2020

Tegels zijn nog steeds super populair. Heel wat mensen halen dan ook tegels in huis. Ben je van plan je tegels zelf te leggen, dan geven we je graag een aantal tips mee. Tegels leggen is niet moeilijk, iedereen kan het in principe.

Tip 1 l Maak een legplan en bestel voldoende tegels

Meet de oppervlakte na en bereken hoeveel tegels je nodig hebt. Houd rekening met de voegen! Maak op voorhand een kleine schets hoe je je tegels wil leggen, zo kom je tijdens het plaatsen van de tegels niet voor verrassingen te staan. Bestel gelijk ook voldoende tegels. Houd daarbij rekening met een uitval van om en bij de 5%. Je bestelt beter net te veel tegels dan te weinig. Een aantal reservetegels is nooit slecht.

Tip 2 l Spandraden die je gidsen

Spandraden helpen je bij het correct plaatsen van je tegels. Sla spijkers in de vloer en span de draden. Het kruispunt van de draden is haaks en bevindt zich recht tegenover de deur. De afstand van deze draden tot de muur dient even groot te zijn als de breedte van het passtuk.

Tip 3 l Mix de tegels uit verschillende dozen door elkaar

Vaak zitten er minimale kleurverschillen tussen de tegels uit verschillende dozen. Door deze door elkaar te gebruiken valt dit minder op. Weet dat zolang de lijm die je gebruikt nog niet droog is, je de tegels nog een beetje kunt verschuiven. Gebruik een lang lat om na te kijken of de tegels nog netjes lijnen.

Tip 4 l Gebruik een levelling systeem

Een tegel levelling systeem zorgt ervoor dat je tegels gegarandeerd vlak liggen. Het systeem bestaat uit een plastic strip, een cupje en een tang. De dikte van de strip bepaalt de voegbreedte. Verschillende opties zijn mogelijk. Aan de onderkant heeft deze stirp een T-vorm, die op de 4 hoeken op de tegellijm wordt gedrukt. Het cupje fixeer je met een speciale tang. Zo komen alle tegels op dezelfde hoogte te liggen.

Tip 5 l Aan de slag met een spiraalmenger

Voegmortel aanmaken is een kunst. Doe die bij voorkeur met een spiraalmenger en niet met de hand. Laat deze op lage toeren draaien, laat de mortel na het mengen nog enkele minuten staan en roer voor het gebruik nog even kort op. Laat de mortel zo’n 24 uur uitharden voor je er op gaat lopen.