Beveiligde deur: Hét middel tegen inbraak?

17/06/2020 - partner: Immovlan.be

De statistieken bewijzen het: inbrekers geven het op als ze er in minder dan 5 minuten niet in slagen om een deur te forceren. Een beveiligde deur is dus geen afrader. Maar met welke criteria moet je rekening houden bij de aankoop ervan?

Certificering

Het eerste waar rekening mee moet worden gehouden, is het veiligheidsniveau van de gepantserde deur. Op Europees niveau zijn de normen die in acht moeten worden genomen voor alle inbraakwerende apparatuur de normen van EN 1627 tot 1630, die de referentie vormen op het gebied van schrijnwerk dat inbraakpogingen kan vertragen. Deze normen stellen een classificatie van zes categorieën vast en beschrijven de meest gebruikte inbraakmethodes om de weerstand van de verschillende componenten die bij de vervaardiging van de deur worden gebruikt, te testen.

Beveiligd tegen brand?

Naast de Europese normen is het belangrijk om te controleren of de gepantserde deur het Benor-label draagt, de referentie op het gebied van brandbeveiliging. Hou er rekening mee dat veel deuren die uit Turkije, oostelijke landen en Noord-Afrika worden geïmporteerd vaak niet voldoen aan deze criteria.

Waar gaat het over?

Een gepantserde deur bestaat uit de deur zelf en een metalen frame. Een goedkope, maar uiteraard minder effectief alternatief is enkel het metalen frame met daarin een gewone deur. Een bestaande deur met stalen platen versterken, kan ook.

Hoeveel sluitingspunten?

Het aantal sluitpunten op het slot kan variëren van 3 tot 7, afhankelijk van de kwaliteit en de prijs van de deur. Hoe meer punten, hoe effectiever, dat spreekt voor zich. Let op in woningen met vloerverwarming of stenen vloeren (marmer, blauwe steen, enz.), want daar moeten zijdelingse sluitingspunten worden gekozen om de kwetsbare delen onder de deur niet te beschadigen.

En de look?

Er is voor ieder wat wils, alweer afhankelijk van het budget. Denk aan verschillende materialen en kleuren, zonder dat het veiligheidsniveau van de deur verandert. De basis blijft van metaal of staal, maar daar kan natuurlijk een houtbedekking op, om een voorbeeld te noemen.