Zo schep je privacy in huis

6/05/2020

Zeker nu we met zijn allen aan het thuiswerken zijn, is een beetje privacy in huis een must. Niet enkel wil je je soms afzonderen van je huisgenoten, privacy kan ook betekenen dat bijvoorbeeld je buren niet alles moeten kunnen meevolgen.

Photo by DESIGNECOLOGIST on Unsplash

Wil je de blikken buiten houden, dan zijn onderstaande oplossingen alvast uiterst efficiënt. Niet iedereen moet kunnen zien wat jij een hele dag uitspookt, toch?

Luiken

Luiken voor de ramen plaatsen is efficiënt, geef je woning charme, maar het moet natuurlijk wel bij de stijl van je woning passen. Bij een appartement zien we het bijvoorbeeld nog niet te snel gebeuren. Ga je voor luiken, dan kun je deze met een eigenzinnig kleurtje, helemaal met je karakter doen matchen. Als bijkomend voordeel hebben luiken isolerende eigenschappen, waardoor ze zowel in de winter als in de zomer efficiënt zijn. Ook straatgeluiden worden ermee gedempt, wat zeker bij slaapkamers een meerwaarde kan betekenen.

Bewerkt glas

Bewerkt glas houdt blikken buiten, maar gunt je toch nog genoeg lichtinval om het aangenaam te houden. Melkglas is de meest voorkomende variant. Het laat voldoende licht door en heeft het voordeel van de flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld maar voor een stukje melkglas gaan.

Op gewoon glas kun je ook een film aanbrengen. Deze kan verduisterend zijn, maar dat hoeft niet. Decoratieve films zijn er bij de vleet en je kiest zelf wat bij je woning past. De films laten al bij al makkelijk los, zonder dat er een spoor achterblijft. Wil je dus geregeld eens van patroon of tekening wisselen, dan kan dat zonder veel moeite.

Beschik je over een klassieke woning of wil je misschien wel net je moderne woning van een bijzondere toets voorzien, dan is glas-in-lood een prachtige oplossing. Het kan in de foute setting oubollig overkomen, maar kan mits goed gekozen, voor een stevige meerwaarde zorgen.

Planten

Strategisch geplaatste planten kunnen inkijk voorkomen. Bovendien filteren ze ook de lucht, dus je gezondheid vaart er wel bij. Wil je echt het zicht belemmerden dan zijn forse exemplaren noodzakelijk of kan er met een constructie gewerkt worden. Planten kunnen binnen voor het raam geplaatst worden, maar uiteraard ook in bloembakken buiten.

The usual suspects

Gordijnen, stores of lamellen mogen dan wel klassiek zijn, ze zijn wel efficiënt. Keuze te over, je vindt dus vast wel exemplaren die perfect in je woning passen.