Mag een aannemer nog werken voor je uitvoeren in deze coronatijd?

27/04/2020

Je tekende een offerte van een aannemer om een nieuwe keuken bij je te plaatsen of om parket in je living te leggen. Mag de aannemer dan nog wel aan de slag gaan in je woning? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Nieuwbouw

Je aannemer mag perfect verder werken op een werf waar je (nog) niet woont. Zo kan er aan je nieuwbouwwoning verder gewerkt worden of kan er ook verder worden gegaan met een verbouwing in een ‘leegstaand’ huis. Je aannemer moet dan wel de regels van de social distancing naleven wat betreft zijn eigen personeel.

En in het huis waar je woont?

Daar gelden er andere spelregels. Werken die moeten gebeuren binnen in de woning waar jij woont (of een huurwoning die verhuurd is en waarin de huurder woont) zijn niet zomaar toegelaten.

Een aannemer kan binnen in zo’n woning alleen maar dringende herstellings- en onderhoudswerken voor veiligheid, welzijn, hygiëne en/of ICT-infrastructuur uitvoeren. Ook hier weer moet dan de fysieke afstand van 1,5 meter worden gerespecteerd. Werken die buiten gebeuren aan je woning (bv. de aanleg van een terras of een gevelreiniging) zijn weer wel mogelijk.

Wat verandert er?

Vanaf 4 mei komt er een geleidelijke herstart van de economie. Wellicht zal de eerstvolgende dagen duidelijker worden wat dat precies betekent voor de werken die je aannemer binnen in je woning zal kunnen doen. De mogelijkheden daartoe zullen vermoedelijk worden uitgebreid. De meest recente info van de overheid in dat verband kan je steeds terugvinden op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)