5 tips om een tapijt te ontgeuren

24/04/2020 - partner: Immovlan.be

Warm, isolerend, anti-slip en gemakkelijk te onderhouden, tapijt is populair! Maar ondanks alle kwaliteiten hebben tapijten ook de vervelende neiging om geuren vast te houden. Van huisdieren, maar ook van schoenen, sokken enzovoort.

Hier zijn vijf eenvoudig te gebruiken tips om hardnekkige geuren te verminderen of zelfs te elimineren.

Eerste tip: etherische oliën. Met een spaarzaam gebruik zijn ze machtige bondgenoten tegen slechte geuren. Als ze zich op een bepaald punt op het tapijt bevinden, giet dan een paar druppels etherische olie van citroen, eucalyptus, lavendel of ceder. Wrijf het tapijt vervolgens licht in met een microvezeldoek om de olie te laten doordringen. Als de geur je hele tapijt raakt, kun je ongeveer 20 druppels olie of een mengsel van verschillende oliën mengen met 100 ml helder water. Giet het allemaal in een spuitflesje, schud krachtig en besproei de aangetaste gebieden.

Witte azijn is ook zeer effectief. Ook hier is sproeien de beste manier om een gebied of een heel tapijt te ontgeuren. Meng hiervoor eenvoudigweg 50 ml witte azijn met 50 ml helder water. Laat het een paar uur drogen en eindig met een stofzuigsessie.

“Droge” oplossingen

Drie poederoplossingen zijn in dit geval bijzonder effectief. Te beginnen met montmorilloniet, beter bekend als Sommières-klei, een kleimineraal met uitzonderlijke absorberende eigenschappen. Laat het een paar uur of zelfs een volledige nacht inwerken en ga er de volgende ochtend over met de stofzuiger. Je kunt dit meerdere keren doen tot de geur verdwijnt.

Ook bicarbonaat en waspoeder doen wonderen. Voordat je je tapijt ermee bestrooit, moet je stofzuigen. Strooi vervolgens royaal uit en zorg ervoor dat alle gebieden bedekt zijn. Laat alles een nacht inwerken, of zelfs 24 uur indien mogelijk, en stofzuig het tapijt dan op volle kracht!