Beton-ciré: 3 tips voor een geslaagd resultaat

14/04/2020 - partner: Immovlan.be

Beton-ciré is bijzonder trendy en geeft een industrieel tintje dat perfect past bij een hedendaags interieur. Hier zijn een paar punten om rekening mee te houden voor een perfecte afwerking!

Als vloeren van industriële gebouwen over het algemeen bestaan uit een betonnen dekvloer van ongeveer 7 cm dik, waarop een glanzende afwerking is aangebracht, wordt voor particulieren doorgaans de voorkeur gegeven aan een dunnere laag. Het bestaat uit een soort van mortel, gemaakt van zand of silica en cement of kalk, meestal met toevoeging van pigmenten of kleurstoffen, die vervolgens wordt bedekt met een vernis of was.

Er zijn twee lagen mortel nodig: de eerste wordt met een metalen spaan uitgespreid, die het beton zal structureren en, indien gewenst, effecten zal creëren, en de tweede zal het geheel gladstrijken, terwijl eventuele oneffenheden worden opgevuld. Eenmaal droog, ben je vrij om het beton ruw te laten of te schuren om verschillende tinten te verkrijgen.

Merk op dat cementgebonden mortels in de massa waterdicht zijn, terwijl bij andere types een waterafstotende laag moet worden aangebracht. De installatie wordt afgewerkt met een olieafstotende en vlekkenbestendige vernis die ook de tint met zo’n 40% zal accentueren.

Niet perfect!

De charme van beton-ciré ligt in de onregelmatigheden. De behendigheid van degene die het beton legt, is daarom van het grootste belang. Wat de kleuren betreft, is het gamma bijzonder breed. Dankzij een veelheid aan natuurlijke pigmenten of oxiden is dit materiaal in staat om vele tinten aan te nemen. Merk op dat met kleurstoffen het eindresultaat over het algemeen minder intens zal zijn dan met natuurlijke pigmenten. De kers op de taart: een goed onderhouden vloer wordt mooier met de tijd!

Hoe zit het met het onderhoud?

Beton-ciré heeft een goede weerstand. Je kan het reinigen met een vochtige doek, met toevoeging van een mild reinigingsmiddel zoals vloeibare lijnoliezeep, Marseille-zeep of zelfs zwarte zeep. Als er een vlek is die niet weggaat, mag je het oppervlak licht schuren. De vlek zal dan als het ware opgaan in de onregelmatigheid van het materiaal.