Welke houten vloer past bij jou?

6/04/2020

Een houten vloer is charmant en straalt warmte uit: een uitstekende keuze dus. Maar welk patroon kies je? Er zijn best wel wat mogelijkheden. Wij lichten er in dit artikel alvast drie veelgekozen motieven uit. Het legpatroon en je houten vloer moeten elkaar immers versterken.

1. Het plankenpatroon

Dit patroon zie je het meest. Alle planken liggen hier in de lengte of breedte naast elkaar. Meestal leg je ze naar het licht toe, maar smaak is persoonlijk dus afwijken toegestaan. Feit is wel dat de naden dan niet iets minder opvallen. Uiteraard speelt de vorm van de ruimte waar je de planken gaat leggen een belangrijke rol. Een lange, smalle ruimte kun je optisch groter maken door de planken in de breedte te leggen. Kies je voor dit patroon, dan kies je voor zekerheid. Hier kun je weinig mis mee doen en overheersen doet het nooit.

2. Chevron

Sommige mensen vinden dit motief misschien ouderwets, maar onthoud: alles komt terug. Tegenwoordig past het motief ook in een modern interieur met een klassieke look. Dit motief matcht uitstekend met vintage. Houd wel rekening met aanzienlijk wat snijverlies, waardoor de vloer duur kan uitvallen. Het kan druk ogen dus je stemt er je meubilair maar beter op af.

3. Hongaarse punt

Net iets minder bekend, maar ook prachtig is de Hongaarse punt. Een andere benaming voor deze vloer is de Chevron-vloer. Leken houden de visgraat en de Hongaarse punt misschien niet uit elkaar, maar toch is er een belangrijk verschil: de belijning. De hoofdzijdes liggen bij de Hongaarse punt tegen elkaar, terwijl bij de visgraat de hoofdzijde van de ene plank tegen de lange zijde van de plank ernaast ligt. Bij een Hongaarse punt gaat het dus wat meer zigzag dan bij een visgraat.

Nog andere alternatieven

Na het bekijken van de bovenstaande legpatronen je ding niet gevonden? Dan vormen Versailles, mozaïek, lamel op kant of kopshout nog een alternatief. Vraag bij je specialist gerust naar de mogelijkheden of ontdek online wat je het mooiste vind.