In welke kamer moet je je hifisysteem installeren?

19/03/2020 - partner: Immovlan.be

Hoewel de keuken of de badkamer niet de ideale ruimtes lijken om met hoogwaardige audioapparatuur naar muziek te luisteren, kan je je terecht afvragen of de woonkamer wel de ideale plek is.

Elke audiofiel zal je uitleggen dat het niet de functie van de ruimte is die telt, maar de akoestische kwaliteiten ervan. Om deze kwaliteit te testen, knip je gewoon met je vingers of klap je in je handen om een eerste beoordeling te maken. De ruimte mag niet te veel weergalmen. Het resonantie-effect treedt op wanneer de golven tussen parallelle wanden stuiteren, vooral wanneer de wanden glad zijn.

Daarnaast gaan atypisch of onregelmatig gevormde kamers over het algemeen betere resultaten opleveren. Het is ook bekend dat een ruimte niet dezelfde akoestiek heeft als deze leeg of gevuld is. Het is daarom noodzakelijk om na te denken over geluidsdemping om te voorkomen dat het geluid te agressief wordt. Om de demping te bevorderen zonder de ruimte te veel te dempen, wisselen we reflecterende, diffractieve en absorberende oppervlakken met elkaar af.

Je hebt alles wat je nodig hebt binnen handbereik…

Een bank, een boekenkast vol met boeken of een tapijt kunnen helpen, maar ga niet te ver. Dempingselementen kunnen de ruimte snel verstikken in plaats van de akoestische resultaten te verbeteren.

Besteed ook zeker aandacht aan vibraties. Zo kunnen luidsprekers die op een plank staan ervoor zorgen dat deze gaat trillen. Om eventuele slippartijen te vermijden, raden we aan om ze uit te rusten met een anti-sliplaag of dergelijke.