Drie nieuwigheden om discussies met aannemers te vermijden

10/03/2020

Het gebeurt maar al te vaak dat er bij een bouw- of verbouwingsproject een discussie ontstaat met de aannemer die de werken uitvoert. Door de volgende drie nieuwigheden kunnen zulke discussies naar de toekomst wel eens vermeden worden.

Nieuwe folder

Vooreerst heeft de overheid een informatiebrochure uitgegeven waarin 10 gouden regels worden aangegeven voor kandidaat-(ver-)bouwers. Door die vuistregels na te leven kan je als bouwheer heel wat miserie vermijden.

Die ‘geboden’ (zoals men het noemt) gaan bv. over het in zee gaan met een architect, het bepalen van een realistisch budget, het vragen van een offerte, het nalezen van de algemene voorwaarden van de aannemer, het afsluiten van de nodige verzekeringen enz. Je kan de folder in kwestie (die in een duidelijk taal is opgesteld) downloaden via de website https://economie.fgov.be/nl/publicaties.

Meldpunt

Er zou verder tegen de zomer een centraal meldpunt komen waar consumenten met hun vragen omtrent aannemingszaken terecht kunnen.

Richtlijnen over voorschot en waarborg

Bovendien zouden er tegen de zomer richtlijnen komen over het voorschot dat je als bouwheer moet betalen (bv. het bedrag daarvan) en rond de waarborg die aannemers moeten geven op de werken die ze uitvoerden. Op die manier moet bv. worden vermeden dat mensen een te groot voorschot betalen aan aannemers die later de werken niet uitvoeren of zelfs … failliet gaan voor de werken zijn uitgevoerd.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)