4 geweldige alternatieven voor baksteen als gevelbekleding

25/02/2020

Een Belg mag dan wel een baksteen in de maag hebben, dat wil niet zeggen dat er geen andere gevelbekleding mogelijk is. Wij selecteerden alvast 4 volwaardige alternatieven en zetten de troeven op een rijtje.

Steenstrips

Wil je wel stenen, maar geen baksteen, dan vormen steenstrips en volwaardig alternatief. Je kunt ze plaatsen nadat de gevelisolatie is aangebracht en ze zorgen voor een charmant, authentiek uitzicht. Je verliest er geen ruimte mee en ze vallen snel te plaatsen. Momenteel zijn steenstrips zonder voegen ontzettend populair. Reken voor steenstrips met isolatie op een prijs van minimaal 200 euro/m2.

Gevelpleister

Crepi zorgt voor een egale indruk. Er bestaan twee soorten: minerale pleisters met een grove korrel en elastische siliconenpleisters die bestaan uit kunsthars, kalk en cement. Crepi, vaak in het wit, zorgt niet enkel voor een egaal effect, het laat ook waterdampen door. Nadeel is wel dat gevelpleister snel vuil wordt, waardoor je deze regelmatig zult moeten laten reinigen. Tegenwoordig is het kaleien, ofwel het beschilderen van de muur populair. Reken op minimaal 50 euro/m2.

PVC

Zelden zie je een hele gevel in pvc, maar als afwerking komt het materiaal veelvuldig voor. Er zijn verschillende kleuren mogelijk en ze zorgen voor een leuk accent. Ze kunnen bovenop de bestaande gevel geplaatst worden, waardoor ze populair zijn bij renovaties. De panelen zijn licht, schokbestendig en rotvrij, waardoor ze jaren meegaan. Reken voor pvc op een kost van minimaal 75 euro/m2.

Metalen

Heel wat metalen worden gebruikt als gevelbekleding. Denk maar aan aluminium en staal. Meestal gaat het om accenten, maar in principe kan de hele gevel met bijvoorbeeld zink afgewerkt worden. Dit kan door middel van platen, cassettes, panelen of kleine platen. Het hangt van het materiaal af. Het gaat om een prefab product, dat snel en flexibel geplaatst kan worden en ook op gebogen oppervlaktes gemonteerd kan worden. Het materiaal kan uitzetten en krimpen en over de duurzaamheid is niet iedereen het eens. Momenteel is de metaallegering cortenstaal hip. Afhankelijk van het soort metaal zit je toch al snel aan een prijs van 100 euro/m2.