Huiszwam: Goed en slecht nieuws!

21/02/2020

Huiszwam mag je gerust een kanker noemen. Deze schimmel knaagt aan hout aan een indrukwekkend tempo en kan een huis snel ongezond maken. Als je denkt dat je huis besmet is, moet je met andere woorden heel snel reageren! Maar we hebben ook goed nieuws…

Het is vooral in oude huizen dat huiszwam zich ontwikkelt. Maar niet alleen dat: het heeft maar een beperkte ruimte met een hoge luchtvochtigheid nodig om te overleven. Een voorraad hout in een kelder of een waterlek in een ongeventileerde ruimte en je kan al prijs hebben. Deze schimmel is te herkennen aan zijn roodbruine kleur, witte contouren en ronde of elliptische vorm.

Wat veroorzaakt het?

Een slecht geventileerde ruimte met een hoge luchtvochtigheid is bevorderlijk voor de ontwikkeling van huiszwam. Denk er dus aan om je meubels niet tegen muren te zetten, zo vaak mogelijk te verluchten en hout in de droogste ruimtes op te slaan.

Het slechte nieuws…

Huiszwam is een van de meest destructieve schimmels is die er bestaan. Je moet dus zo snel mogelijk handelen, want het kan de stabiliteit van een gebouw in gevaar brengen door aan kaders, trappen en zelfs balken te knagen. De sporen verspreiden zich zeer snel en kunnen ook alles besmetten. Deze schimmel veroorzaakt ademhalingsproblemen bij de mens.

Behandeling

Besmet hout moet worden weggegooid zonder dat het in het huis wordt gedeponeerd. Als de schimmel metselwerk heeft aangevallen (denk aan de voegen), moet de muur worden verwarmd om de schimmel af te branden. Breng vervolgens een schimmelwerend middel aan op alle oppervlakken om ervoor te zorgen dat de schimmel niet opnieuw opduikt. Is de schade aanzienlijk, bel dan een professional.

Het goede nieuws

De behandeling van huiszwam wordt vaak gedekt door een brandverzekering. Het is zelfs de enige schimmel die in aanmerking wordt genomen. De verzekeringsmaatschappij zal vragen om foto’s, een volledig verslag van de omstandigheden en waarschijnlijk ook een laboratoriumrapport en een professionele schatting. Een expert zal daarom een monster moeten komen nemen en een rapport naar je verzekeringsmaatschappij sturen.