Keuken en badkamer: welke verf kiezen?

17/02/2020

Of het nu in de keuken of in de badkamer is, verf op de muren wordt op de proef gesteld. In deze ruimtes, die vaak vochtig en technisch zijn, is het raadzaam om te kiezen voor een geschikte lak.

De moeilijkheid in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, zoals een badkamer of keuken, is om een verfsoort te vinden die niet poreus is en geen stof aantrekt. In het algemeen geldt dat hoe glanzender een verf, hoe bestendiger ze is. Dit type verf is met andere woorden ondoordringbaarder. Kies dus sowieso voor een glanzende verf of op zijn minst een verf met een zijdeachtige of satijnen afwerking.

De verf moet ook een zekere weerstand, een beetje zoals een plastic coating, die krachtig kan worden gewreven met een reinigingsproduct zoals zwarte zeep.

De kamer verluchten is essentieel!

Hoe bestendig de gekozen verf ook is, je moet de ruimte regelmatig en goed verluchten. Als de kamer niet "gezond" is, is er zelfs bij zeer bestendige verf kans op barsten en schimmel. Om dat te voorkomen moet verse lucht, die minder vochtig is dan de omgevingslucht, regelmatig circuleren.

Hoeveel lagen?

Over het algemeen zijn twee lagen nodig. Afhankelijk van de kleur van de muur en de gekozen kleur kan een primer of een derde laag nodig zijn. Ook het merk, de kwaliteit en de kleur van de verf kunnen van belang zijn. Verwaarloos in ieder geval niet de droogtijd tussen twee lagen. Het is essentieel om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen om teleurstelling te voorkomen.