Zorg dat je ramen wettelijk in orde zijn

12/02/2020 - Immovlan.be

Wist je dat het in Vlaanderen sinds begin 2020 wettelijk verplicht is om dubbel glas te voorzien? Er wordt rekening gehouden met de energiescore van je woning die op het EPC-attest aangegeven staat.

Weet dat je EPC lager moet liggen dan:

  • 00 kWh/m2 voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m2 voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m2 voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m2 voor een appartement

Om dit doel te behalen heb je keuze uit de volgende soorten glas.

Dubbel glas

Kies je voor dubbel glas, dan kies je voor 2 glasplaten waar lucht is tussen geperst. Deze ramen isoleren uitstekend, wat resulteert in een lage U-waarde. Je betaalt dus minder aan energieverbruik.

Hoogrendementsglas

Niet voldoende? Kies voor lucht tussen de glasplaten en ga voor hoogrendementsglas. Deze ramen isoleren nog beter en vormen de norm voor nieuwbouw. Deze ramen zijn duur, maar je verdient je investering op middellange termijn wel terug. Bekijk ook zeker en vast even of je voor dit glas geen energiepremie kunt krijgen. Informeer je bij de persoon die je glas komt plaatsen.

Driedubbel glas

Bij deze ramen komt de isolatie niet tussen twee, maar tussen drie platen te zitten. Dit glas is steviger en isoleert beter. Deze ramen zijn zwaar, waardoor ze niet in elke woning geplaatst kunnen worden. Let ook op dat je niet over isoleert.

Zorg voor aangepast glas

Isoleren is één ding, soms heb je ook met andere factoren rekening te houden. Zo kan akoestisch glas, zeker in de stad een meerwaarde bieden. Dikker glas kan zeker bij veel lawaai je levenscomfort verhogen.

Heb je last van de zon? Ga dan voor zonwerend glas. Zo reguleer je beter de temperatuur in je woning. Ook veiligheidsglas kan zijn meerwaarde bewijzen. Deze glazen zijn sterker dan gewoon glas en maken het inbrekers een stuk lastiger.

Welk raam je ook kiest, laat je informeren en zorg dat je glas aan je verwachtingen voldoet. Het vormt een investering, maar dan wel eentje die je snel terugverdient.