Schimmel in huis? Dit riskeer je!

31/01/2020

Tijdens deze winterperiode hebben veel huizen last van vocht- en schimmelproblemen. Wat zijn de risico’s? En wat kan je eraan doen?

De aanwijzingen zijn klassiek: een muffe geur of zwarte vlekken op de muren, de voegen, zelfs het douchegordijn… Laat geen natte zaken rondslingeren en behandel deze problemen zo snel mogelijk. Naast mogelijke problemen met betrekking tot de stabiliteit van het gebouw, kan vocht ook leiden tot gezondheidsproblemen.

Wat zijn de oorzaken?

Er kunnen vele oorzaken zijn. Vochtigheid is over het algemeen vrij gebruikelijk in de keuken en de badkamer, om voor de hand liggende redenen. Verhoogde ventilatie of zelfs een elektrische ontvochtiger kan een oplossing bieden. Vermijd ook het ophangen van uw wasgoed binnenshuis. In het algemeen is de hoge luchtvochtigheid een gevolg van een gebrek aan ventilatie. Er kunnen echter oorzaken zijn die moeilijker te herkennen zijn, zoals een slecht gebouwontwerp.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Schimmels kunnen groeien en giftige stoffen in de lucht loslaten. De risico’s verschillen van persoon tot persoon. Denk maar aan de ontwikkeling van allergieën, irritaties, loopneus, huiduitslag… Het zijn vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen (bv. astma) die de meeste risico’s lopen.

Wat zijn de oplossingen?

Als de vochtplek klein en zeer lokaal is, kan ze worden behandeld door ze te reinigen met bleekmiddel en een schimmelwerend product. Neem ook maatregelen met gezond verstand, zoals het regelmatig verluchten van alle kamers. In alle andere gevallen schakel je beter een specialist in, die al je vochtproblemen effectief en permanent kan behandelen…