Deze garantie heb je als een keukentoestel stuk is

28/01/2020

Je hebt in je keuken een aantal recente ingebouwde keukentoestellen staan. Heb je recht op garantie als er een defect aan is? Met welke spelregels moet je rekening houden?

Je ijskast die nog geen twee jaar oud is blijkt stuk te zijn. Kan je dan vragen dat de verkoper ze onder garantie repareert?

Twee jaar garantie

In principe heb je bij de aankoop van een elektrisch toestel (ongeacht of dat ingebouwd is of niet) twee jaar garantie. Hou er wel rekening mee dat als je het toestel al langer hebt dan zes maanden de verkoper strikt gezien zou kunnen vragen dat jij aantoont dat het gebrek al aanwezig was op het moment van de levering. In de praktijk wordt dat meestal niet gevraagd. Gebeurt het toch, dan is dat meteen ‘voer’ voor deskundigen.

Herstellen of vervangen

De wet voorziet dat je de keuze hebt om een herstel ofwel een vervanging te vragen. Die keuze mag echter niet onredelijk zijn. Gaat het om een klein defect dan mag je dus niet zomaar vragen dat de verkoper je een nieuw toestel levert. Je moet dan akkoord gaan met een herstelling. Die herstelling moet overigens gratis gebeuren. De verkoper mag dus niet zeggen dat hij enkel de onderdelen gratis levert en je zijn werkuren moet betalen.

Extra garantie

Na twee jaar heb je in principe geen garantie meer. Op die regel geldt een uitzondering als de verkoper je een extra commerciële garantie gaf (van bv. vijf jaar) op het toestel. Als dat het geval is en er doet zich na twee jaar een gebrek voor, dan moet je in de voorwaarden van de garantie nakijken hoever die precies gaat en wat je exact van de verkoper kan vragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)