6 verplichte regels bij het vervangen van je brievenbus

22/01/2020 - partner: Immovlan.be

Wil je uit de band springen met een leuke brievenbus? Geweldig, maar je houdt maar beter rekening met een aantal regeltjes! Wij zetten ze even op een rijtje, zodat je geen brievenbus aanschaft waar je niets mee bent.

De locatie

Je dient je brievenbus te plaatsen waar de openbare weg eindigt en jouw eigendom begint. In een appartementsgebouw kan dit aan de voordeur, maar net zo goed in een makkelijk toegankelijke inkomhal op het gelijkvloers.

Bereikbaar

In het ministerieel besluit rond brievenbussen is ook opgenomen dat de brievenbus vlot bereikbaar dient te zijn. De postbode moet dus niet eerst klimmen, kruipen of zijn/haar leven wagen om tot bij je brievenbus te geraken.

Gleuf

De opening van je brievenbus is gebonden aan een standaardmaat. Je gleuf moet 3 cm hoog en 23 cm breed zijn. Zo kan er geen post uit ontvreemd worden en is de opening toch groot genoeg om er vlot de post in kwijt te kunnen. Weet dat je gleuf van je brievenbus qua hoogte zich het best ergens tussen de 70 en 170 cm van de grond situeert.

Grootte

Zorg dat er minstens een A4 enveloppen in de brievenbus kan, zonder dat deze dubbel geplooid dient te worden.

Nummer

Je huisnummer moet duidelijk zichtbaar zijn vanop de straat. Het spreekt voor zich dat je de bussen voorziet van een logische nummering en je de bus voorziet van je naam.

Wat als je de regels niet volgt?

Als je de regels niet volgt, kan het zijn dat je geen post meer ontvangt. Geen angst, je krijgt eerst een 2-tal waarschuwingen. Bovendien heb je dan nog een periode om je brievenbus in orde te brengen. Krijg je toch geen post meer, weet dan dat je post 15 dagen wordt bijgehouden op het postkantoor. Tijd genoeg dus om je in regel te stellen.