Hoe donkere kleuren gebruiken in je interieur? 4 Tips!

6/01/2020 - Immovlan.be

Met Classic Blue als kleur van 2020 volgens Pantone, lijken donkere kleuren in 2020 niet weg te denken uit het interieur. Je interieur vormgeven met donkere kleuren lijkt minder evident, maar dat is het niet.

Donkere tinten geven een stijlvolle, sfeervolle uitstraling aan je interieur, tenminste als je het goed aanpakt. Wij geven je alvast een aantal tips mee.

Tip 1: Houd rekening met de indeling

Als je gaat voor donkere tinten, dan houd je maar beter rekening met de ruimte. Heb je een laag plafond, dan beperk je de donkere tinten beter tot de muren. Hoge plafonds kunnen zelf wat donkerder zijn. De regel is dat je plafond minstens 2 tinten lichter is dan de muren. Kijk je op tegen al te veel schilderwerk, dan kun je ook voor een donkere accentmuur gaan. Balans is het kernwoord.

Tip 2: De vloer

Ga je voor een donkere vloer en donkere muren, breek dit dan met een lichter tapijt. Kijk uit met het combineren van een donker plafond met een lichte vloer. Vaak geeft dit geen geweldig resultaat.

Tip 3: De decoratie

Donkere, vintage decoratie kan de ruimte extra cachet geven. Metalen accenten of behangpapier met bloemen kunnen diepte geven aan je interieur. Kijk uit met al te zware meubelen.

Tip 4: Verlichting

Hoe donkerder je je interieur inricht, hoe meer lichtbronnen en lichtpunten je nodig hebt. Ga voor verlichting die opvalt met een stevige kroonluchter of designverlichting. Het kan een goed idee zijn om er wat donkere muren uit te lichten. Hoe meer verlichting, hoe minder somber de ruimtes ogen.

Werken met donkere kleuren vergt een goed gevoel voor balans. Je gaat voor sfeervol, niet somber. Begin stapsgewijs met het toevoegen van donkere tinten aan je interieur, als je niet zeker bent van het resultaat.