Plaats winnen? Probeer eens een steile trap?

2/01/2020 - Immovlan.be

Net een niet al te grote woning gekocht of sta je op het punt een pand te kopen, maar vind je de ruimtes wat te klein? Met een steile trap kun je heel wat ruimte winnen. Maar hoe zorg je ervoor dat de trap niet te steil en dat je deze nog veilig op en af kan? Wij geven je een aantal tips mee.

Maximale helling van 40°

Is je trap niet steiler dan 40°, dan kun je deze in principe op een vlotte manier op en af. Alles wat steiler is dan 40° maakt de trap oncomfortabel en vaak ook onveilig. Enkel bij een zoldertrap kun je opteren om wat steiler te gaan, maar dit is dan ook een trap die je waarschijnlijk nauwelijks gebruikt.

Het berekenen van een comfortabele hellingsgraad

De hoogte en de diepte van de treden zijn essentieel om de hellingsgraad te berekenen. In vaktermen noemen we dit de optrede en de aantrede. Ga voor een optrede tussen de 18 en 19 cm, een een aantrede tussen de 20 en 25 cm. Hiermee zit je altijd goed. Wil je een comfortabele trap, dan kun je rekening houden met deze formule: 2x optrede + aantrede is gelijk aan ergens tussen de 57 en 63 cm.

Naast de hellingsgraad is ook het type trap van belang. Een rechte steektrap neemt net iets meer plaats in dan een kwartdraaitrap. Het is vaak wat je mooi vindt, maar de ene trap kan ook praktischer zijn dan de andere.

De voordelen van een steile trap

In oude huizen zijn er sowieso vaak steile trappen voorzien. Je wint er dan ook heel wat plaats mee. Zeker als je een extra verdieping bouwt, heb je niet altijd de luxe van veel ruimte om een trap te plaatsen.

Mogelijke nadelen van een steile trap

Je moet realistisch zijn, een steile trap heeft best wel wat nadelen. Vaak is deze moeilijker begaanbaar wat op gevorderde leeftijd of met kinderen een probleem kan vormen. Door het plaatsen van anti-slip kun je al veel onheil en valpartijen voorkomen. Een trapleuning is een andere must voor de veiligheid. Een draaitrap is als steile trap ook een stuk veiliger dan een rechte trap.