Een bewakingscamera plaatsen: Moet je de politie verwittigen?

16/12/2019

Er zijn steeds meer geavanceerde alarmsystemen op de markt. Van bewegingsmelders tot camera’s en openingsmelders, oplossingen zijn er genoeg. Camera’s worden bijvoorbeeld steeds populairder, al moeten er bepaalde regels in acht worden genomen.

Je mag niet eender waar camera’s hangen. Deze moeten ";gericht zijn op de eigendommen van de gebruiker". Als het trottoir/de openbare weg op de foto’s verschijnt, moet dit tot het strikte minimum beperkt blijven.

Ook niet onbelangrijk: je bent verplicht om mensen te informeren dat ze gefilmd zullen worden, middels een pictogram (10×15 cm) aan de ingang van je huis. Houd er ook rekening mee dat, tenzij er een overtreding werd begaan, je de beelden niet langer dan een maand mag bewaren.

Als de camera’s in het huis worden geplaatst, hoef je geen verklaring af te leggen aan de Privacy Commissie, maar wel aan de politie melden dat je over een videobewakingssysteem beschikt. Dat kan hier. Je moet je gegevens up-to-date houden en elk jaar valideren.

Daarnaast moet je een register bijhouden van de beeldverwerkingsactiviteiten. De gegevensbeschermingsautoriteit of de politiediensten kunnen om toegang tot dit register verzoeken. Dit laatste kan natuurlijk elektronisch.