Mag je je tapijt wassen in de wasmachine?

3/12/2019

Het is een feit: tapijten zijn niet de beste vrienden van wie erg gesteld is op hygiëne! Ze vangen niet alleen microben en vuil, maar zijn ook nog eens moeilijk te wassen. Vlekken blijven hardnekkig! Hoe maak je je tapijt proper zonder te veel moeite?

 

De gemakkelijkste optie is natuurlijk de wasmachine. Ja, dat kan, maar op verschillende voorwaarden: controleer eerst of het effectief mogelijk is door de wasvoorschriften te lezen. Wees in elk geval voorzichtig met de temperatuur (zelden meer dan 30 graden) en met het wasmiddel dat je gebruikt. Weet dat synthetische tapijten over het algemeen gemakkelijker te onderhouden zijn dan andere stoffen.

Geschikt voor de wasmachine?

Voor je het tapijt in de wasmachine steekt, ga je er best eens met de stofzuiger over, om zo het meeste vuil en stof weg te halen. Spuit daarna een daarvoor bestemd product op de hardnekkigste vlekken. Als je een hoogpolig tapijt hebt, steek het dan in een waszak. Plaats niets anders in de wastrommel en steek het tapijt er voorzichtig in, om te vermijden dat je het scheurt.

Niet geschikt voor de wasmachine?

In dat geval is je bad je beste vriend! Kies zorgvuldig het wasmiddel uit en test het eerst op een minder zichtbare plek om te controleren of het product geen schade veroorzaakt. Wasmiddel goedgekeurd? Dompel je tapijt onder in bad en was het met behulp van lauw water. Gebruik een zachte borstel en zet niet te veel druk op het tapijt. Daarna laat je het best even weken in het water en haal je het er na een paar uur weer uit. Om zeepresten te verwijderen, borstel je het tapijt met de haren mee.

Drogen

Dit is de delicaatste stap. Gebruik in geen geval de droogkast voor je tapijt! Het probleem is dat een tapijt groot en zwaar is en alles opneemt. Voorzie dus een wasrek op een strategische plaats en bedek de vloer met een waterdichte bescherming.

Te duur, te kostbaar, te ingewikkeld?

Om obstakels te vermijden, neem je best contact op met een professional of een tapijtenwasserij. Als je een Oosters tapijt hebt of een ander kwaliteitstuk, is dat de enige optie.