Hoe reinig je een geverfde muur?

27/11/2019

De kids die met hun vuile handjes aan de muren zitten of misschien wel een lelijke streep getrokken met iets dat je moest verzetten? Je geverfde muren krijgen heel wat te duren, maar met deze tips maak jij ze terug schoon!

Om te weten hoe je een geverfde muur kunt reinigen, is het belangrijk dat je weet welke verf er gebruikt is. Sowieso heb je twee emmers nodig voor je aan de slag gaat. Eentje met reinigingsproduct en een tweede met schoon water om je spons af te spoelen.

Verf op waterbasis

Ga voorzichtig aan de slag! Reinig deze muur met een minimum aan water en licht vochtige spons. Wrijf zachtjes en zorg dat de muur niet te nat wordt. Eventueel kan ook een gummetje een oplossing bieden.

Acrylverf

Bij acrylverf kan er een sopje gebruikt worden. Een kleine tip? Wrijf van onder naar boven, zo laat je geen waterdruppels achter.

Glycerine- of vinylverf

Een minimum aan water en wat reinigingsmiddel is genoeg om deze muren onder handen te nemen. Gebruik niet te veel water en zet niet te veel druk op je spons, want op die manier zou de verf wel eens kunnen beginnen schilferen.

Caseïneverf

Deze ecologische verf op basis van plantaardig of melkeiwitten kun je heel simpel afwassen met een sopje.

Nog enkele algemene tips …

  • Zit je met hardnekkige vlekken, dan kan waterstofperoxide misschien een uitkomst bieden. Doordrenk er een doek mee en ga de vlekken te lijf. Vergeet niet af te spoelen met warm water.
  • Wist je dat zetmeel van een aardappel inwerkt op vlekken? Snijd er eentje doormidden en wrijf over de vlek.
  • Meng wat bakpoeder en water tot een brij en smeer je brouwsel op de vlek. Laat dit een uurtje intrekken en veeg het geheel vervolgens af met een spons. Dep de muur met een handdoek en de vlek is vaak verdwenen!