Belgische innovatie: beton dat ‘s nachts oplicht!

30/10/2019

En waarom zouden we betonnen constructies niet helderder maken, zonder gebruik te maken van elektriciteit? Dit is de nogal gekke weddenschap die een bedrijf in Libramont heeft aangepakt…

www.interblocs.com

Het bedrijf Interblocs is erin geslaagd om een lichtgevend beton te ontwerpen dat het zonlicht overdag opslaat en dit ‘s nachts 6 tot 10 uur lang afgeeft. Zulk beton kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een pad te verlichten.

Dit revolutionaire product is sinds september te koop, in de vorm van platen, stoeptegels of grind. Andere toepassingen kunnen zijn: de contouren van een zwembad of het silhouet van een gebouw beter benadrukken.

Interblocs biedt een breed scala aan schijven, cilinders en rechthoeken om de vloeren te bedekken.

Unieke eigenschappen

TAGLight werd ontworpen voor intensief gebruik. Dankzij de mogelijkheid om een omgeving ‘s nachts of met weinig of geen verlichting af te bakenen, kan het in sommige gevallen zelfs elektrische verlichting vervangen.

Technisch gezien, is dit composietmateriaal gemaakt van gerecycleerde componenten en natuurlijke minerale pigmenten. Het kan tegen schokken, wrijvingsslijtage, vorst en dooi en is bijzonder effectief. Bovendien is TAGLight eenvoudig te implementeren, omdat het geen aanpassing van het installatieproces voor sierbeton vereist. Tot slot wordt dit lichtgevende beton onderhouden zoals conventioneel sierbeton.