Hoe kies je de juiste kachel?

30/10/2019 - Immovlan.be

Of hij nu werkt op hout, elektriciteit of gas, een kachel verwarmt niet alleen je huis, maar zorgt ook voor sfeer. Hier lees je hoe je de juiste kachel kiest om je interieur te boosten!

 

Houtkachels komen het meeste voor, doordat ze geprezen worden om hun energieprestaties. Ze hebben een enorm grote troef: de brandstof die gebruikt wordt is ecologisch, hernieuwbaar en erg goedkoop.

Houtkachels worden onderverdeeld in twee soorten: de houtkachel die erg voordelig is en die door heel wat fabrikanten aangeboden wordt met een thermostaat, zodat je de temperatuur optimaal kan regelen, en pelletkachels. Pelletkachels branden op zaagsel en gerecycleerde houtkrullen, kan op voorhand geprogrammeerd worden en de meest geavanceerde apparaten kunnen zelfs aan een app geconnecteerd worden. Een pelletkachel heeft een autonomie van enkele dagen en het is niet nodig om er zware stukken hout voor te hakken.

In tegenstelling tot wat velen denken zijn die kachels niet enkel voorbestemd voor huizen. Als ze direct naar buiten kunnen (door een eigen buis in de schouw), kunnen houtkachels ook in een appartement geïnstalleerd worden. Daar is wel het akkoord van alle eigenaars voor nodig.

Constante warmte

Alternatieven voor houtkachels zijn gaskachels en elektrische kachels. Gas is op meerdere vlakken een interessante brandstof. Het is proper en voordelig en heeft dankzij de ontwikkeling van biogas een mooie toekomst voor de boeg. Gas zorgt bovendien onmiddellijk voor een zachte en constante warmte en je hebt er geen opslagruimte of speciaal onderhoud voor nodig.

De meest recente modellen zijn uitgerust met een brander, een ontrokingssysteem en een automatische stop voor het geval de vlam per ongeluk uit zou gaan. Op visueel vlak worden dezelfde vlammen gemaakt als in een houtkachel, maar dan in alle veiligheid. Net als de pelletkachel kan de gaskachel tot op de graad van op afstand bediend worden door een afstandsbediening of door een app.

Kleine kanttekening, gaskachels zijn over het algemeen minder krachtig en minder zuinig dan de exemplaren op hout.

Wanneer de installatie van een ontrokingssysteem en een traditionele module niet mogelijk is, is een elektrische kachel de goedkoopste oplossing. Ook die kachels hebben geen onderhoud nodig, maar zijn, net als de gaskachels, over het algemeen minder krachtig en kunnen geen volledig huis verwarmen.