Wat is de prijs van een groendak?

14/10/2019

Groendaken zitten momenteel in de lift. Logisch, de ruimtes worden kleiner, maar een dak is altijd nodig. Wil jij ook investeren in deze ecologische trend, dan dien je met de onderstaande zaken rekening te houden.

Twee verschillende soorten

Bij een extensief groendak groeien er enkel grassen, mossen en vetplanten op je dak. Dit vergt minder onderhoud en deze begroeiing weegt ook niet zoveel. Een intensief groendak vergt meer inspanning. Struiken, bomen en bloemen vergen immers meer aandacht. Niet alleen heeft je dak de nodige draagkracht nodig, voor aanleg zul je ook meer moeten betalen.

Het aantal lagen

Bij een groendak spreekt men van lagen. Hoe meer lagen, hoe hoger de kwaliteit, maar ook hoe hoger de kostprijs. In principe kun je je groendak rechtstreeks op de beschermlaag van je dak plaatsen, maar dat valt zeker niet aan te bevelen. De volgende 5 lagen worden aangeraden: dakbedekking, drainage, filter, substraat en beplating.

Houd rekening met de oppervlakte

Je hoeft geen genie te zijn om te weten dat een grotere oppervlakte meer gaat kosten. Beschik je over heel wat vierkante meters, informeer dan toch maar eens naar een korting, want anders kan de kostprijs aardig oplopen. Reken voor een extensief dak op ongeveer 80 euro per vierkante meter. De intensieve variant kan oplopen tot 200 euro per vierkante meter.

Zelf doen of niet

Heb je groene vingers, dan kun je, zeker als je voor een extensief dak kiest zelf een poging wagen. Wil je echter net dat tikkeltje meer en zeker zijn dat je geen problemen krijgt met je dak, dan is een professional aangewezen.

Zijn er subsidies mogelijk?

Informeer zeker eens bij je gemeente, er zijn er een heel aantal die subsidies geven. Die premies kunnen oplopen tot om en bij de 30 euro per vierkante meter. Mooi meegenomen, toch?